Povećati kvotu za izvoz crvenog mesa za 2.000 tona

Bez autora
Oct 01 2020

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa ambasadorom Republike Turske u BiH Haldunom Kočom.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnoj ekonomskoj situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa, kao i mogućnostima unapređenja saradnje dviju zemalja u oblastima od obostranog interesa.

Predsjedavajući Tegeltija naglasio je da je u kontekstu saniranja posljedica pandemije neophodno spriječiti humanitarnu i zdravstvenu krizu te omogućiti privrednu aktivnost i postepeni oporavak ekonomije.

Ovom prilikom, predsjedavajući Tegeltija upoznao je ambasadora Koča da je u toku izrada programa novog investicionog ciklusa i rasterećenja privrede za period 2021 - 2022. godine, kao i programa zaštite domaće privrede, te istakao da je otvaranje Generalnog konzulata Republike Turske u Banjaluci veoma značajan korak za daljnje unapređenje saradnje i stvaranje novih prilika za ulaganje.

Predsjedavajući Vijeća ministara je naglasio značaj povećanja kvote za izvoz crvenog mesa iz BiH u Republiku Tursku, istakavši da očekuje povećanje kvote za dodatnih 2.000 tona za 2020. godinu.

Predsjedavajući Tegeltija je rekao da  BiH može ponuditi kvalitetne proizvode u proširenom obimu, te ukazao da bi na ovaj način bili značajno unapređeni ekonomski odnosi između dvije zemlje. Izrazio je nadu da će novi sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje dodatno unaprijediti ekonomske odnose i biti na obostranu korist, naglasivši da je potrebno završiti procedure u vezi sa stupanjem na snagu ovog sporazuma.

Na sastanku je konstatovano da su odnosi BiH i Turske dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji prostor za daljnje unapređenje saradnje, prvenstveno u oblasti poljoprivrede, transporta i infrastrukture.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik