Ruski tajkuni zaplenili Moskvi pravo na votku "stoličnaja"

Bez autora
May 19 2020

Akcionari ugašenog privatnog ruskog naftnog giganta Jukosa saopštili su da su zaplenili u Holandiji imovinu dva poznata proizvođača votke, u kojima kontrolu ima ruska država.

Zaplena je pokrenuta jer akcionari, po rešenju suda, imaju pravo da naplate 57 milijardi dolara odštete, a ovoga puta je preko holandskog suda 7. maja udareno je na poznate robne marke vodke "stoličnaja" i "moskovskaja".

Ruska država je o ovom potezu obaveštena prošle nedelje.

Holandski apelacioni sud je 18. februara preinačio rešenje o poništavanju obeštećenja akcionarima Jukosa u iznosu od 50 milijardi dolara, iznenadnom presudom 13 godina otkako je Kremlj nacionalizovao imovinu nekadašnjeg Jukosa, a njenog čelnika i kritičara vlasti predsednika Vladimira Putina, Borisa Hodorkovskog, smestio u zatvor.

Portparol je dodao da je potraživanje povećano na 57 milijardi dolara zbog zateznih kamata.

Rusko Ministarstvo pravde je prošlog petka podnelo žalbu Vrhovnom sudu Holandije kako bi osporilo ovu odluku.

Jukos oil je bankrotirao 2006. nakon razlaza, kako piše Rojters, tajkuna Mihaila Hodorkovskog i ruskog lidera Vladimira Putina. Nakon toga je ruska vlada pokrenula postupak za naplatu više milijardi dolara navodno zaostalih poreza, što je na kraju rezultiralo time preuzimanjem kompanije od strane države.

Većinu imovine Jukosa apsorbovao je vodeći proizvođač nafte, državni Rosnjeft, a bivši vlasnici od tada pokušavaju da ospore postupak Moskve i da povrate imovinu.

Sudske sporove sa zahtevom za dobijanje odštete povele su u Holandiji podružnice grupe GML, koje su imale oko 70 odsto udela u Jukosu.

Holandski Vrhovni sud je u januaru, u odvojenom postupku, potvrdio prethodno rešenje nižeg suda koji je Grupi SPI (Spirits Internešenel) oduzeo prava na brendove votke "stoličnaja" i "moskovskaja" u zemljama Beneluksa i dodeloi ih ruskoj državnoj firmi Sojuzplodoimport.

U Holandiji su sada zaplenjenja prava na te robne marke, rekao je portparol akcionara Jukosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik