Slovenija tuži Europsku komisiju zbog terana

Bez autora
Nov 09 2019

Na Općem sudu Evropske unije u Luksemburgu početkom idućeg mjeseca kreće rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u slučaju istarskog vina teran. Prva rasprava o slovenskoj tužbi protiv Komisije u slučaju teran predviđena je za 3. prosinca, a kao zanimljivost se navodi da bi sud 11. prosinca trebao odlučiti je li nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske u slučaju arbitraže o granici. Svoje vino, koje se proizvodi na slovenskom Krasu, Slovenija je patentirala pri Europskoj komisiji kao „teran" odmah nakon ulaska u EU 2004. te je kasnije uložila prigovor na pokušaj Hrvatske kao nove članice da registrira tradicionalno vino iz hrvatske Istre, poznato pod istim nazivom.

Slovenija tuži Europsku komisiju zbog teranaNa Općem sudu Evropske unije u Luksemburgu početkom idućeg mjeseca kreće rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u slučaju istarskog vina teran, objavili su slovenski mediji.

Prva rasprava o slovenskoj tužbi protiv Komisije u slučaju teran predviđena je za 3. prosinca, objavilo je ljubljansko „Delo", a kao zanimljivost list navodi da bi sud 11. prosinca trebao odlučiti je li nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske u slučaju arbitraže o granici.

Svoje vino, koje se proizvodi na slovenskom Krasu, Slovenija je patentirala pri Europskoj komisiji kao „teran" odmah nakon ulaska u EU 2004. te je kasnije uložila prigovor na pokušaj Hrvatske kao nove članice da registrira tradicionalno vino iz hrvatske Istre, poznato pod istim nazivom.

U „vinskom sporu" koji se razvio između dvije članice EU i susednih zemalja posredovali su Evropska komisija i povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan koji je u novoj Komisiji preuzeo dužnost povjerenika za trgovinu.

Delegiranom uredbom iz 2017. Hrvatska je od Komisije dobila pravo da se istarsko vino s oznakom porijekla „Hrvatska, Istra" može prodavati i s dodatkom „teran" na naljepnici, ako je ta oznaka istaknuta nešto manjim slovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik