Sporazumi sa Srbijom o međusobnom priznavanju sertifikata u utorak

Bez autora
Mar 18 2012

Vlade Crne Gore i Srbije potpisaće u utorak sporazume koji će omogućiti međusobno priznavanje sertifikata, prije svega za hranu, koje izdaju akreditovane institucije dvije zemlje. Dokumenti, koji će posebno značiti crnogorskim izvoznicima u Srbiju koji su zbog plaćanja „dodatnih analiza“ na granici gubili na konkurentnosti, potpisaće prvog dana Sajma hrane u Budvi ministri poljoprivrede dvije zemlje Tarzan Milošević i Dušan Petrović. U Vladinom dokumentu, usvojenom prije dva dana, navodi se da će dvije države potpisati tri sporazuma o saradnji – u oblasti veterine, zdravstvene zaštite bilja i međusobnom priznavanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mješovitog porijekla. Necarinske barijere u vidu ponovnog uzimanja uzoraka prilikom inspekcijskih kontrola na granici, posebno sa Srbijom, traju od 2007. godine, od početka primjene Centralno evropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA). Potpisnice ove inicijative su, osim Crne Gore, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Metohija, Albanija, Moldavija.

Sporazumi sa Srbijom o međusobnom priznavanju sertifikata u utorakVlade Crne Gore i Srbije potpisaće u utorak sporazume koji će omogućiti međusobno priznavanje sertifikata, prije svega za hranu, koje izdaju akreditovane institucije dvije zemlje.

Dokumenti, koji će posebno značiti crnogorskim izvoznicima u Srbiju koji su zbog  plaćanja „dodatnih analiza“ na granici gubili na konkurentnosti, potpisaće prvog dana Sajma hrane u Budvi ministri poljoprivrede dvije zemlje Tarzan Milošević i Dušan Petrović – saznaje Pobjeda.

U Vladinom dokumentu, usvojenom prije dva dana, navodi se da će dvije države potpisati tri sporazuma o saradnji – u oblasti veterine, zdravstvene zaštite bilja i  međusobnom priznavanju dokaza o ispunjenosti propisanih uslova o hrani i hrani za životinje biljnog i mješovitog porijekla.

Bez barijera

Necarinske barijere u vidu ponovnog uzimanja uzoraka prilikom inspekcijskih kontrola na granici, posebno sa Srbijom, traju od 2007. godine, od početka primjene Centralno evropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA). Potpisnice ove inicijative su, osim Crne Gore, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Metohija, Albanija, Moldavija.

Jedan broj crnogorskih izvoznika, mesa i mesnih prerađevina, pića, soli, vode, bilja…imali su primjedbe na otežan prelazak srpske granice, zbog nepriznavanja crnogorskih sertifikata za proizvode. Dodatne analize koje su morali da urade kod nadležnih institucija Srbije bili su i dodatni troškovi koji su proizvode činili skupljim, odnosno manje konkurentnim na srpskom tržištu, pogotovo zbog manjih količina pošiljki.

U cilju eliminisanja ovih problema i olakšavanja bilateralne trgovine, krajem 2010. godine na marginama Zajedničkog komiteta CEFTE , tadašnji ministri ekonomije dvije zemlje dogovorili su potpisivanje protokola o međusobnom priznavanju sertifikata. Nakon niza sastanaka, posljednji je održan u Ministarstvu ekonomije Crne Gore, kada su dogovoreni prijedlozi tri sporazuma koji će biti potpisani u Budvi – podsjeća se u izvještaju Vlade.

 Cilj dvije vlade je, kako se navodi u prijedlogu sporazuma o međusobnom priznavanju sertifikata za hranu, je da se omogući njen promet bez ograničavanja trgovine, uz zadržavanje propisanog nivoa zaštite života i zdravlja ljudi i životinja.

Pravila

Uvoz i provoz pošiljki hrane može se obavljati ako su ispunjeni uslovi u skladu sa propisima o hrani zemlje uvoznice. Nadležni organi će priznavati i prihvatati dokaze o ispunjenosti propisanih uslova o hrani, na osnovu izvještaja ovlašćenih i akreditovanih laboratorija koje se nalaze na listi ovih zemalja – navodi se u prijedlogu sporazuma.

Ukoliko se pri uvozu utvrdi da pošiljka hrane ne ispunjava propisane uslove zemlje uvoznice, nadležni organ te zemlje obavijestiće nadležni organ zemlje izvoznice i preduzeti mjere u skladu sa svojim nacionalnim propisima.

Crna Gora i Srbija zadržaće pravo na kontrolu i ispitivanje pošiljaka hrane pri uvozu.

Slične odredbe definisane su i u ostala dva sporazuma koji će olakšati protok robe između dvije zemlje, a koji će se potpisati na rok od dvije godine, a zatim prećutno produžavati na jednogodišnje periode, dok ga bilo koja od dvije strane ne otkaže.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik