Srpske kobasice ponovo na ruskoj trpezi!

Bez autora
Jun 08 2020

Ruska inspekcijska služba donela uredbu po kojoj tri velika proizvođača iz Srbije od 1. juna mogu da nastave izvoz na ovo tržište.

Posle tačno godinu dana, Rusija je odblokirala izvoz mesa i prerađevina nekoliko velikih srpskih proizvođača kojima je ovo tržište od juna 2019. bilo nedostupno, piše "Politika".

Prema uredbi od 29. maja koju je objavio "Roseljhoznadzor", izvoz je od 1. juna odobren kompanijama "Zlatiborac", "Karneks" i "Big bul".

One praktično već sada mogu da svoje proizvode i prerađevine od različitih vrsta mesa plasiraju na ovo tržište. Ova informacija je "Politici" potvrđena i u Upravi za veterinu.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je za "Politiku" da je naša država sa stručnjacima iz "Roseljhoznadzora" radila na usaglašavanju propisa i u toku pandemije, a rezultat toga su izvozne dozvole ovih proizvođača.

"Po ko zna koji put se pokazalo da je hrana naš put u svet", rekao je on i dodao da je ovo sada značajna mogućnost da se u vreme krize na svim tržištima poveća izvoz ovog domaćeg sektora.

Rusija je u junu prošle godine, na 60 dana blokirala uvoz mesa i prerađevina za četiri kompanije iz Srbije – industrija mesa "Matijević", "Karneks", "Big bul fuds" i "Zlatiborac".

Tri od četiri kompanije se vraćaju na rusko tržište, dok je, kako nezvanično saznaje "Politika", "Matijević" odustao.

Mere su uvedene nakon što su ruski veterinarski inspektori u redovnoj i najavljenoj kontroli obišli srpske kompanije iz ovog sektora, koje su imale dozvolu za izvoz mesa i prerađevina na to tržište.

Spisak zamerki ruske inspekcije je bio dug i ticao se uglavnom načina klanja životinja, ishrane, obrade i čuvanja mesa, uslova proizvodnje i skladištenja.

Ministarstvo poljoprivrede je tada izjavilo da je ova mera usmerena direktno ka kompanijama, ali ne i Srbiji kao državi. Tada su napomenuli da je reč o nepravilnostima koje je moguće otkloniti, pa je kompanijama odmah naloženo da se prilagode ruskim veterinarskom propisima ukoliko žele da posluju u toj zemlji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik