U Zeti će proizvoditi tjesteninu

Bez autora
Oct 01 2018

Izgradnja prvog pogona za proizvodnju tjestenine u Crnoj Gori planirana je u Matagužima u Zeti, početkom naredne godine. Tjestenina se uvozi i domaći proizvod, trebalo bi da ima tržište, kaže, jedan od vlasnika farme koka nosilja "Višnjić komerc" Samir Višnjić i ističe da je, za sada, sve samo na papiru. Prema objavljenim statističkim podacima u zemljama Evropske unije, za deset godina, potrošnja tjestenina porasla je za polovinu. U našoj zemlji, osim u malim zanatskim radnjama, tjestenina se ne proizvodi. Zato su vlasnici farme koka na kojoj je stotinu hiljada nosilja u Matagužima planirali izgradnju pogona za proizvodnju tjestenine. Riječ je o projektu, kaže Višnjić i napominje da je glavna sirovina u proizvodnji raznih tjestenina, jaje.

U Zeti će proizvoditi tjesteninuIzgradnja prvog pogona za proizvodnju tjestenine u Crnoj Gori planirana je u Matagužima u Zeti, početkom naredne godine.

Tjestenina se uvozi i domaći proizvod, trebalo bi da ima tržište, kaže, jedan od vlasnika farme koka nosilja "Višnjić komerc" Samir Višnjić i ističe da je, za sada, sve samo na papiru.

Prema objavljenim statističkim podacima u zemljama Evropske unije, za deset godina, potrošnja tjestenina porasla je za polovinu.

U našoj zemlji, osim u malim zanatskim radnjama, tjestenina se ne proizvodi. Zato su vlasnici farme koka na kojoj je stotinu hiljada nosilja u Matagužima planirali izgradnju pogona za proizvodnju tjestenine.

Riječ je o projektu, kaže Višnjić i napominje da je glavna sirovina u proizvodnji raznih tjestenina, jaje.

"Na početku iduće godine mi ćemo da uđemo u taj projekat, jer u Crnoj Gori nema proizvodnje tjestenine, vjerovatno se uvozi čak 95 odsto. Biće i novog zapošljavanja i nadamo se podršci Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja", kazao je Višnjić.

Na farmi koka braće Višnjić je stotinu hiljada nosilja. Od njihovog zdravlja zavisi i proizvodnja koja je u ovoj godini porasla za blizu petnaest procenata, rekao je veterinar na farmi Zoran Filipović.

"Zdravstveno stanje koka je dovedeno na visoki nivo i to znači da imaju kvalitetnu hranu i sve ono od čega zavisi proizvodnja", riječi su Filipovića.

Proizvodni kapaciteti farme nijesu popunjeni. Samir Višnjić napominje da nije tome razlog slaba prodaja, nego lošija naplata kod velikih trgovinskih lanaca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik