Uvoz ribe neuporedivo veći od izvoza

Bez autora
Dec 23 2012

Ribarska industrija u Crnoj Gori polako izumire, o čemu svjedoče podaci da je za deset mjeseci ove godine izvezeno ribe za 40 hiljada eura, a uvezeno za 9,6 miliona eura. Preduzetnici koji pokušavaju da zarade od proizvodnje ribe smatraju da država ne pomaže dovoljno one koji pokušavaju da iskoriste potencijale te industrije. Jedna od fabrika koja pokušava da se izbori i poboljša proizvodnju je kompanija Ribarstvo iz Rijeke Crnojevića, koja 90 odsto proizvodnje konzervirane ribe izvoze u Srbiju, dok se svega deset odsto proizvodnje ostavlja za domaće tržište. Ribarstvo je danas jedna od najmodernijih kompanija na prostoru bivše Jugoslavije i može da radi kompletne programe proizvodnje ribe, ne samo jezerske. U momentu kada je fabrika privatizovana, 1995. godine, u proizvodnji je bilo zaposleno 176 radnika, koji su proizvodili 20 hiljada kutija sardine dnevno, dok sa novom opremom i oko 60 radnika dnevno se proizvodi oko 40 hiljada kutija.

Uvoz ribe neuporedivo veći od izvozaRibarska industrija u Crnoj Gori polako izumire, o čemu svjedoče podaci da je za deset mjeseci ove godine izvezeno ribe za 40 hiljada eura, a uvezeno za 9,6 miliona eura.

Kako piše Dan, preduzetnici koji pokušavaju da zarade od proizvodnje ribe smatraju da država ne pomaže dovoljno one koji pokušavaju da iskoriste potencijale te industrije.

Jedna od fabrika koja pokušava da se izbori i poboljša proizvodnju je kompanija Ribarstvo iz Rijeke Crnojevića, koja 90 odsto proizvodnje konzervirane ribe izvoze u Srbiju, dok se svega deset odsto proizvodnje ostavlja za domaće tržište.

Direktor fabrike, Petar Ražnatović, rekao je da je Ribarstvo danas jedna od najmodernijih kompanija na prostoru bivše Jugoslavije i da može da radi kompletne programe proizvodnje ribe, ne samo jezerske.

U momentu kada je fabrika privatizovana, 1995. godine, u proizvodnji je bilo zaposleno 176 radnika, koji su proizvodili 20 hiljada kutija sardine dnevno, dok sa novom opremom i oko 60 radnika dnevno se proizvodi oko 40 hiljada kutija.

Ražnatović smatra da bi bilo značajno da država podrži nekoliko brodova koji bi se bavili izlovom većih količina sardine iz Jadranskohg mora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik