Za sigurniju hranu 2,2 miliona

Bez autora
May 12 2010

Projekat za podršku razvoju servisa sigurnosti hrane u Crnoj Gori, vrijedan ukupno 2,2 miliona eura trebalo bi da poboljša zakonodavne propise, ojača administrativni kadar, i osnaži laboratorijski sistem u sektoru bezbjednosti hrane. Projekat će startovati narednih dana i trajaće dvije godine. Novac za realizaciju obezbijedila je Evropska komisija iz IPA predpristupnog instrumneta sa 2 miliona eura, dok će iz crnogogrskog budžeta biti izdvojeno 200 hiljada eura. Projektom će se ojačati međuresorska saradnja Ministarstva poljoprivrede i zdravlja, a čitavu implementaciju sprovodiće dvije važne institucije iz Danske i Italije. Projekat će unaprijediti zakone Crne Gore koji se tiču bezbjednosti hrane, i značajno ih usaglasiti sa evropskim zakonodavstvom iz te oblasti. Očekuje se da će projekat dodatno ojačati administrativne kapacitete koji su zaduženi da brinu o sistemu bezbjednosti hrane, posebno laboratrija u Institutu za javno zdravlje i Specijalističku veterinarsku laboratoriju, kao i ostale u Biotehničkom fakultetu.

Za sigurniju hranu 2,2 milionaProjekat za podršku razvoju servisa sigurnosti hrane u Crnoj Gori, vrijedan ukupno 2,2 miliona eura trebalo bi da poboljša zakonodavne propise, ojača administrativni kadar, i osnaži laboratorijski sistem u sektoru bezbjednosti hrane.

Ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Milutin Simović kazao je da će projekat startovati narednih dana i trajaće dvije godine.

Novac za realizaciju, kako je dodao, obezbijedila je Evropska komisija iz IPA predpristupnog instrumneta sa 2 miliona eura, dok će iz crnogogrskog budžeta biti izdvojeno 200 hiljada eura.

"Projektom će se ojačati međuresorska saradnja Ministarstva poljoprivrede i zdravlja, a čitavu implementaciju sprovodiće dvije važne institucije iz Danske i Italije", rekao je Simović na konferenciji za novinare. ,Prema njegovim riječima, projekat će unaprijediti zakone Crne Gore koji se tiču bezbjednosti hrane, i značajno ih usaglasiti sa evropskim zakonodavstvom iz te oblasti.

Simović očekuje da će projekat dodatno ojačati administrativne kapacitete koji su zaduženi da brinu o sistemu bezbjednosti hrane, »posebno laboratrija u Institutu za javno zdravlje i Specijalističku veterinarsku laboratoriju, kao i ostale u Biotehničkom fakultetu«.

Šef Operativnog centra Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Nikola Bertolini najavio je da će tokom ljeta započeti projekat kontrole veterinarske oblasti, kao i sektora ribarstva. »Standardi Evropske unije povodom propisa bezbjednosti hrane podrazumijevaju visok sigurnosti, zdravlje životinja i bilja kroz primjenu odgovarajućih mjera i monitoringa«, rekao je Bertolini.

On je dodao da je za razvoj grane turizma, veoma značajan bolji i napredniji razvoj industrije hrane, i da crnogorski farmeri mogu da ponude dobar kvalitet tradicionalnih proizvoda hrane i vina.

Projekat će se sprovoditi kroz četiri komponente a prva će se odnositi na pripremu zakonske regulative, podizanje svijesti potrošača i proizvođača, i razvijanje kapaciteta. Druga komponenta odnosiće se na zadatke Vlade koja će provjeravati da li operateri koji rade sa hranom preuzimaju primarnu odgovornost i primjenjuju adekvatne sisteme bezbjednosti hrane. Osposobljavanje i razvoj laboratorija biće realizovano kroz treću komponentu, dok će četvrta podrazumijevati usklađivanje sa evropskim standardima.

Za dvije godine trajanja projekta biće organizovane obuke za proizvođače, kao i za nadležne inspektore koji se brinu o obezbjednosti hrane.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik