Zemlje Dalekog istoka zabranile uvoz nemačke svinjetine

Bez autora
Sep 14 2020

Jedan slučaj afričke svinjske kuge na tlu Nemačke bio je dovoljan da Kina, Japan i Južna Koreja zabrane uvoz mesa. To će biti udarac za nemačko svinjarstvo koje izvozi veliki deo svojih proizvoda, piše DW .

U tekstu se navodi da su nemački uzgajivači, još kad je 10. septembra Južna Koreja zabranila uvoz svinjetine iz Nemačke, već slutili zlo jer je bilo jasno da će se na sličan korak odlučiti i Kina.

I nemačko Ministarstvo ekonomije pokušalo je da odvrati Kineze od takve mere, podsećajući da se zasad radi tek o jednoj jedinoj divljoj svinji koja je postala žrtva afričke svinjske kuge na tlu Nemačke. Lešina te divlje svinje otkrivena je u četvrtak u pokrajini Brandenburg i za sada nema potvrde da je proširila zarazu. Nemačka je prethodno godinama preduzimala mere na istoku zemlje kako bi sprečila da se kuga proširi iz Poljske. Tako su ciljano ubijane divlje svinje, a gradi se i posebna žičana ograda.

Ipak, u subotu je i kineska carina objavila da je zabranjen uvoz svinjetine iz Nemačke. Sve pošiljke svinjskog ili mesa divlje svinje koje se još nalaze u transportu moraju biti uništene ili vraćene u ishodišnu luku. Pošiljke koje su već stigle u Kinu moraju biti dodatno proverene pre nego što se puste na tržište, piše u saopštenju.

Zapravo, to neće biti mnogo pošiljki jer nemački proizvođači veoma brzo nisu ni smeli da izvoze. Već nakon prvog slučaja nisu se izdavali veterinarski sertifikati za svinjetinu bez kojih izvoz nije moguć.

U ponedeljak je i Japan zabranio uvoz nemačkog svinjskog mesa.

Daleko najviše nemačke svinjetine koja odlazi u izvoz stiže u druge zemlje EU - oko 70 odsto dok u Kinu odlazi oko 17 odsto, a u Južnu Koreju oko 4 odsto. Zapravo se u Kinu izvozi sve više nemačke svinjetine - upravo zbog svinjske kuge koja duže hara Kinom. Tamo je već uginulo ili je zbog straha od zaraze zaklano više od 100 miliona životinja tako da su Kinezi prisiljeni da uvoze velike količine svinjetine.

Evropski potrošači ne bi trebalo da strahuju od svinjetine iz Nemačke jer se među članicama eventualno ograničenje odnosi samo na određeni region u kojem postoji opasnost od bolesti, dok je iz drugih delova države izvoz i dalje moguć. Uzgajivači se nadaju da će na tako nešto pristati i Kinezi.

Nemačka proizvodi više mesa nego što joj treba za domaću potrošnju - prošle godine je u toj zemlji zaklano oko 60 miliona svinja, goveda, ovaca, koza i konja. Ako se tome doda još i živina, Nemačka proizvodi oko osam miliona tona mesa.

S druge strane, nemačka svinjetina se traži na svetskom tržištu - zemlja je na trećem mestu po izvozu svinjetine, odmah nakon Španije i SAD.

Upravo zbog svinjske kuge na domaćem tržištu, Kina se uspela na prvo mesto po uvozu nemačke svinjetine, pre toga je to bila Italija.

No, uslovi u nemačkoj industriji su daleko od idealnih - još početkom leta je na naslovnice došao najveći koncern Tenis koji drži oko 30 odsto nemačkog tržišta, ali čije klanice su postale žarište epidemije korona virusa jer zaposleni, mahom sa Balkana, žive i rade u užasnim uslovima.

Samo u glavnom pogonu te kompanije na zapadu Nemačke kolje se i tranžira oko 20.000 svinja dnevno, navodi DW .

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik