A2A želi većinski udio u EPCG

Bez autora
Jun 22 2010

Italijanska kompanija A2A zainteresovana je da postane većinski vlasnik Elektroprivrede Crne Gore. Kompanija A2A vlasnik 43,7 odsto kapitala Elektroprivrede Crne Gore i veoma je zainteresovana za ispunjavanje pokazatelja koji bi omogućili dostizanje većinskog učešća u vlasništvu. A2A u saradnji sa EPCG veoma je zainteresovana za projekat izgradnje hidroenergetskih objekata na Morači. To dovoljno govori o karakteru prisustva i planovima kompanije A2A u Crnoj Gori. Domaćinstva u Crnoj Gori duguju više od 90 miliona eura za isporučenu struju. Znatne probleme imamo i kod naplata potraživanja od velikih potrošača kao što su Kombinat aluminijuma 'Podgorica', Željezara i Željeznička infrastruktura. Industrijski i komercijalni potrošači na distributivnom nivou duguju oko 50 miliona eura.

A2A želi većinski udio u EPCGItalijanska kompanija A2A zainteresovana je da postane većinski vlasnik Elektroprivrede Crne Gore, izjavio je direktor crnogorske elektroenergetske kompanije Enriko Malerbo.

"Kompanija A2A vlasnik 43,7 odsto kapitala Elektroprivrede Crne Gore i veoma je zainteresovana za ispunjavanje pokazatelja koji bi omogućili dostizanje većinskog učešća u vlasništvu", kazao Malerba u intervjuu energetskom sajtu www.energyobserver.com, prenosi Beta.

Direktor EPCG je kazao i da je A2A u saradnji sa EPCG veoma zainteresovana za projekat izgradnje hidroenergetskih objekata na Morači.

"To dovoljno govori o karakteru prisustva i planovima kompanije A2A u Crnoj Gori", naglasio je Malerba.

Direktor EPCG je kazao i da domaćinstva u Crnoj Gori duguju više od 90 miliona eura za isporučenu struju.

"Znatne probleme imamo i kod naplata potraživanja od velikih potrošača kao što su Kombinat aluminijuma 'Podgorica', Željezara i Željeznička infrastruktura. Industrijski i komercijalni potrošači na distributivnom nivou duguju oko 50 miliona eura", kazao je on.

Malerbo je izrazio uvjerenje da će vrlo brzo doći do odgovarajuće strategije smanjenja gubitaka i povećanja stepena naplate EPCG.

Poslovnim planom za 2010. godinu predviđeno je da se naplati 93 odsto dugovanja, a za sada je naplaćeno 88 odsto.

Malerbo je naveo da EPCG traga za rješenjem za smanjenje gubitaka struje u distributivnoj mreži.

Direktor je ocijenio i da EPCG ima veliki potencijal za razvoj i rekao da "s obzirom da je A2A upravljanje preuzela sredinom marta, logično, još smo u fazi utvrđivanja neophodnih elemenata na osnovu kojih ćemo izraditi odgovarajuću strategiju".

Malerbo je naveo i da su u toku izrada novog akta o organizaciji kompanije i petogodišnjeg operativnog plana.

Nastala krajem 2007. godine udruživanjem firmi AEM iz Milana i ASM iz Breše, A2A je najveća u Italiji u prikupljanju smeća od kojeg proizvede 1,5 TWh (miliona megavata) struje. A2A je na trećem mjestu među italijanskim proizvođačima i distributerima struje, a radi i u Španiji, Francuskoj, Engleskoj i Crnoj Gori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik