"Agroživ" - od giganta do dužnika

Bez autora
Sep 29 2010

Kompanija za proizvodnju mesa "Agroživ" je u stečaju od pre dve godine. Pre toga uhapšpeni su vlasnik firme Miroslav Živanov, njegovi saradnici i direktori još nekoliko firmi. Optuženi su da su prikazivali fiktivnu dobit na osnovu koje su im odobravani bankarski krediti. "Agroživ" je brend, pa se kompanija prodaje kao pravno lice sa celokupnom imovinom, uz obavezu kupca da nastavi proizvodnju. Prodaje se matični broj i PIB i sve što je vlasništvo kompanije. Potencijalni kupci, zatvorene ponude treba da dostave Privrednom sudu u Pančevu najkasnije do 20. oktobra i uplate depozit od 743 miliona dinara. "Agroživ" prodaje više od 33.000 kvadrata, pretežno poljoprivrednog zemljišta. U njegovoj imovinskoj karti pored silosa, farmi, klanica i postrojenja za preradu mesa su kamioni, hladnjače, traktori ali i nekoliko motela i kafana.

"Agroživ" - od giganta do dužnikaStečaj kompanije za proizvodnju mesa "Agroživ" biće završen prodajom celokupne imovine tog nekadašnjeg giganta.

Poverioci su odlučili da tako naplate dug, veći od 1,5 milijardi dinara. Imovina procenjena na 3,7 milijardi dinara.

Kompanija za proizvodnju mesa "Agroživ" je u stečaju od pre dve godine. Pre toga uhapšpeni su vlasnik firme Miroslav Živanov, njegovi saradnici i direktori još nekoliko firmi. Optuženi su da su prikazivali fiktivnu dobit na osnovu koje su im odobravani bankarski krediti.

"Agroživ" je brend, pa se kompanija prodaje kao pravno lice sa celokupnom imovinom, uz obavezu kupca da nastavi proizvodnju.

Stečajni upravnik Stefan Moldovan kaže da se prodaje matični broj i PIB i sve što je vlasništvo kompanije. "Ako prodamo i radnici će naći uhlebljenje", rekao je Moldovan.

Potencijalni kupci, zatvorene ponude treba da dostave Privrednom sudu u Pančevu najkasnije do 20. oktobra i uplate depozit od 743 miliona dinara.

"Agroživ" prodaje više od 33.000 kvadrata, pretežno poljoprivrednog zemljišta. U njegovoj imovinskoj karti pored silosa, farmi, klanica i postrojenja za preradu mesa su kamioni, hladnjače, traktori ali i nekoliko motela i kafana.

"Mala je verovatnoća da ćete da nađete kupca koji će da se bavi sa više delatnosti. Veća je verovatnoća da ćete za osnovnu delatnost naći jednog kupca, a za drugu drugog, i tako se uglavnom radi. Mislim da bi u tom slučaju prodaja bila uspešnija", smatra ekonomista Danilo Šuković.

Bankrot se mogao izbeći?

Na desetogodišnja nastojanja da se "Agroživ" reorganizuje, tačka je stavljena odlukom poverilaca. Advokat vlasnika firme, kome se sudi zbog malverzacija, tvrdi da se bankrot mogao izbeći.

"Ako se analizira struktura imovine koja se prodaje, najveći deo oko tri milijarde, zapravo je učešće 'Agroživa' u kapitalu, odnosno udeo 'Agroživa' u drugim pravnim licima, zbog čega je uhapšen Živanov i drug članovi menadžmenti", rekao je Novica Stanić, advokat vlasnika "Agroživa". 

Stanić je rekoa da su malverzacije pravili tako što su predimenzionirali udeo u tim firmama i tako predimenzionirane prodavali i ostvarivali fiktivnu dobit.

Imovina "Agroživa" procenjena je na 3,7 milijardi dinara. U kompaniji u kojoj je 90-ih godina radilo oko tri hiljade ljudi, sada je tri puta manje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik