Azerbejdžanci zainteresirani za FDM

Bez autora
Jan 23 2012

Iako se već tri godine naslućivalo da je Fabrika duhana Mostar definitivno osuđena na propast, ovih dana pojavile su se informacije da bi proizvodnja u ovoj fabrici uskoro mogla biti pokrenuta. Nedavno se pojavio zainteresirani strateški partner za kupovinu 67 posto državnog kapitala FDM-a. Radi se o mogućem strateškom partneru iz Azerbejdžana i Agencija za privatizaciju FBiH je u pregovorima s njima već neko vrijeme. Azerbejdžanci su, unatoč dugu u fabrici, spremni prihvatiti sve što bi naslijedili kupovinom te radnicima, njih oko 100, izmiriti sva dugovanja. Ukoliko se uspješno završe ovi pregovori, nakon tri godine, ponovo bi trebala krenuti proizvodnja u FDM-u. Podsjetimo, posljednji kupac mostarske fabrike bila je bugarska firma "Pazardžik", s kojom je 2008. godine raskinut ugovor zbog neispunjavanja obaveza te je kapital vraćen u državno vlasništvo. Otad je raspisano pet javnih poziva za privatizaciju, tokom kojih Agencija za privatizaciju FBiH nije uspjela privući nijednog investitora.

Azerbejdžanci zainteresirani za FDMIako se već tri godine naslućivalo da je Fabrika duhana Mostar definitivno osuđena na propast, ovih dana pojavile su se informacije da bi proizvodnja u ovoj fabrici uskoro mogla biti pokrenuta.

Amer Zagorčić, ministar privrede HNK, kaže, naime, da se nedavno pojavio zainteresirani strateški partner za kupovinu 67 posto državnog kapitala FDM-a.

- Radi se o mogućem strateškom partneru iz Azerbejdžana i Agencija za privatizaciju FBiH je u pregovorima s njima već neko vrijeme. Azerbejdžanci su, unatoč dugu u fabrici, spremni prihvatiti sve što bi naslijedili kupovinom te radnicima, njih oko 100, izmiriti sva dugovanja - kazao je Zagorčić.

Istakao je da bi, ukoliko se uspješno završe ovi pregovori, nakon tri godine, ponovo trebala krenuti proizvodnja u FDM-u.

Podsjetimo, posljednji kupac mostarske fabrike bila je bugarska firma "Pazardžik", s kojom je 2008. godine raskinut ugovor zbog neispunjavanja obaveza te je kapital vraćen u državno vlasništvo. Otad je raspisano pet javnih poziva za privatizaciju, tokom kojih Agencija za privatizaciju FBiH nije uspjela privući nijednog investitora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik