Bijeljinska "Šećerana" 15. put na dobošu

Bez autora
Mar 15 2020

Fabrika šećera u stečaju iz Bijeljine 15. put ide na doboš i to po cijeni od osam miliona maraka, a da li će sudbina "Šećerane" konačno biti riješena, biće poznato 23. marta kada će Odbor povjerilaca razmatrati pristigle ponude, ako ih bude bilo.

Potvrdio je to juče za "Glas Srpske" stečajni upravnik "Šećerane" Nebojša Matić, naglasivši da zainteresovani ponude za kupovinu ovog nekadašnjeg semberskog giganta mogu slati do 21. marta do 12 časova.

- Nijedna ponuda još nije stigla, što ne znači da ih neće biti u idućih nekoliko dana. Teško je predvidjeti šta će se dešavati, ali se nadamo da će se ozbiljan investitor konačno pojaviti - rekao je Matić, podsjetivši da je najozbiljniji kupac do sada bila fočanska firma "Pavgord", koja je za nudila pet miliona maraka i uplatila depozit od 100.000 KM, ali da Skupština povjerilaca to tada nije prihvatila.

Banjalučanin Goran Vajkić, koji već godinama za to propalo preduzeće nudi 6,9 miliona maraka, kaže da nije odustao i da čeka svoju priliku.

- Neću dostaviti ponudu sve dok ne bude ponuđena cijena koja meni odgovara, a to je 6,9 miliona KM. I dalje sam zainteresovan za kupovinu "Šećerane" - rekao je Vajkić za "Glas Srpske".

Osim njega, za imovinu tog bijeljinskog preduzeća su bile zainteresovane i firme "Soltist" i "Sarijel" iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Poslije njih u trku za propalo preduzeće ušla je i kompanija "Niva" iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali su od toga odustali. Jedno vrijeme kao potencijalni kupac spominjan je i bankar iz Kine Dragan Guru Đuragin.

Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina, a njena imovina godinama je prodavana po cijeni od deset miliona maraka.

Skupština povjerilaca bijeljinske "Šećerane" donijela je krajem prošle godine odluku da bi prodaja ove fabrike trebalo da bude ubrzana i okončana u što kraćem roku. Odlučeno je da će fabrika i dalje biti prodavana kao tehnološka cjelina, licitiranjem cjelokupne imovine.

Najniži iznos


Skupština povjerilaca "Šećerane" prošle godine donijela je odluku da cijena imovine nakon svake neuspjele licitacije bude smanjena za pola miliona maraka. Najniža cijena po kojoj preduzeće može biti prodato je sedam miliona maraka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik