Boscarol postao suvlasnik slovenskog proizvođača obrambenih dronova

Bez autora
Apr 16 2024

Slovenski poduzetnik Ivo Boscarol postao je 10-postotni vlasnik C-Astrala.

Udio je otkupio od suosnivača Marka Peljhana, koji ostaje partner, a istovremeno preuzima i upravljanje drugom Boscarolovom tvrtkom.

Ivo Boscarol pridružio se tvrtki C-Astral iz Ajdovščine koja se bavi razvojem i proizvodnjom obrambenih sustava, točnije proizvodnjom sustava bespilotnih letjelica s fiksnim krilima ili dronova.

“Bila je to strateška odluka koja je dosta dugo sazrijevala”, objašnjava za Forbes Slovenija  deseti najbogatiji Slovenac. Ne otkriva vrijednost transakcije.

Promjena vlasništva u C-Astralu pokazuje i rješenje Županijskog suda koje je u srijedu, 10. travnja, objavljeno na Ajpesu.

Desetopostotni udio Boscarol je kupio od suosnivača tvrtke Marka Peljhana, koji ostaje među partnerima. I dalje posjeduje deset posto proizvođača dronova.

Osim 20 posto vlasničkog udjela Boscarola i Peljhana, ostali vlasnici su Nejc Trošt i Samo Stopar (svaki s po 20 posto udjela). Preostalih 40 posto u vlasništvu je tvrtke.

C-Astral ima tri direktora. Riječ je o Troštu, Stoparu i Goranu Gačniku. Prokurist je Boštjan Bremec.

Riječ je o slovenskoj tvrtki koja se etablirala kao programer i proizvođač bespilotnih letjelica. U kolovozu prošle godine ministarstva obrane Slovenije i Crne Gore dogovorila su zajedničku nabavu bespilotnih letjelica Belin proizvođača C-Astral.

U 2022. godini C-Astral je ostvario dobrih četiri milijuna eura prihoda od prodaje. Prije dvije godine (od tada su dostupni zadnji javni podaci o poslovanju) to je na međugodišnjoj razini poraslo za čak 162 posto, odnosno za 2,5 milijuna eura. Ostvarila je neto dobit od nešto manje od 397 tisuća eura i bila je 323 posto veća nego 2021. godine.

C-Astral nije jedina tvrtka iz obrambene industrije u kojoj je prisutan Ivo Boscarol.

Od 2021. godine, zajedno s kćeri Anastasijom Tajom Boscarol, vlasnik je i dvotrećinskog udjela u tvrtki Timtec Defense iz obližnje Vipave.

Javnosti je tvrtka poznata uglavnom po razvoju obrane od dronova, no krajem prošle godine predstavili su se i kao programeri bespilotnih letjelica. Prošlog prosinca, na marginama svečane primopredaje taktičkog transportnog zrakoplova Spartan u zračnoj luci Cerklje ob Krki, Timtec je predstavio svoju vojnu verziju Pipistrelovog zrakoplova Virus SW 121 koji ima četiri nosača raketa zrak-zemlja domet od 500 kilometara.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik