Boštjančič: Nećemo prodavati Poštu i Triglav

Bez autora
Apr 09 2024

Iza promjene klasifikacije Pošte Slovenije i Zavarovalnice Triglav iz strateških u važna ulaganja, koju donosi nacrt revidirane strategije upravljanja državnim investicijama, ne stoji želja za prodajom dviju kompanija, uvjerava ministar financija Klemen Boštjančič.

Najviše zabrinutosti po tom pitanju imaju sindikati koji su ih danas iznijeli ministru.

Kako je Boštjančič rekao u izjavi medijima nakon sastanka sa sindikatima, do promjene klasifikacije državnih ulaganja u Pošti Slovenije i Zavarovalnici Triglav u nacrtu strategije došlo je "isključivo iz tehničkih razloga".

Prema ministrovim riječima, navedene investicije već u staroj strategiji nisu ispunjavale uvjete da budu svrstane u kategoriju strateških. “To smo danas objasnili i sindikalcima. Nema problema da ćemo i to jasnije napisati u strategiji kako bismo u potpunosti eliminirali špekulacije da Vlada ili bilo tko namjerava prodati Triglav ili Poštu Slovenije", naglasio je Boštjančič i dodatno uvjerio da država ne namjerava prodati niti jedan postotak spomenute tvrtke.

U Telekomu se dogodila suprotna priča - prema nacrtu strategije, ulaganje države u njega prelazi iz portfeljnog u značajno ulaganje. "Prekvalificirali smo je jer smo ocijenili da Telekom Slovenije upravlja važnom infrastrukturom za državu", ustvrdio je ministar.

Što se tiče same pripreme nacrta obnovljene strategije, Boštjančič je objasnio da je ona završena krajem 2023. godine, a od tada se usuglašava unutar koalicije i između pojedinih resora. Početkom ovog tjedna potom je poslana na uvid socijalnim partnerima.

Nakon sastanka s ministrom Boštjančičem Zdenko Lorber, predsjednik Unije slovenskih sindikata Alternativa, rekao je da sindikate zabrinjava sadržaj nacrta strategije upravljanja državnim investicijama, koji bitno mijenja stav države u odnosu na spomenuta poduzeća. .

“Što se tiče Pošte Slovenije, čvrsto smo izrazili stav da je neprihvatljivo mijenjati strategiju Pošte u drugi oblik. Čak i s obzirom na to kako je to regulirano u susjednim zemljama", naglasio je sindikalist dodavši kako gotovo da nema države u Europi koja pod svojim okriljem nema poštanske usluge u stopostotnom ili barem većinskom udjelu.

Što se tiče Zavarovalnice Triglav, Lorber je istaknuo da su im predstavnici ministarstva objasnili da će, sukladno nacrtu strategije, država zadržati 34 posto udjela koji kontrolira Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje (Zpiz). No, po njihovom mišljenju, upitan je udio koji se odnosi na upravljanje Slovenskim državnim holdingom (SDH). "O tome ćemo pričekati dodatna objašnjenja i eventualnu promjenu u odnosu na strategiju ove investicije", najavio je.

Revidirani nacrt strategije, ističu iz sindikata, omogućuje i privatizaciju Slovenskih željeznica u području teretnog prometa, "jer više ne nameće zahtjev za većinskim udjelom tvrtki kćeri u ovoj i mnogim drugim tvrtkama".

Ministar Boštjančič, pak, uvjerava da nema promjena u klasifikaciji Slovenskih željeznica. Sindikalci su im, kako je dalje pojasnio, skrenuli pažnju na problematiku podružnica te, s tim u vezi, na njihovu različitost i različit status, s čime se Ministarstvo složilo.

Što se tiče tijeka današnjeg sastanka, Lorber je rekao da je Ministarstvo prepoznalo neke danas iznesene argumente sindikata, no vidjet će hoće li ih uzeti u obzir pri izradi revidirane strategije. Ujedno su najavili da će primjedbe na nacrt ministarstvu proslijediti do početka sljedećeg tjedna.

Sindikat poštanskih radnika danas je izrazio ogorčenost nacrtom obnove strategije upravljanja državnim investicijama. Kako su ocijenili u priopćenju, dokument znači "korak prema privatizaciji državnih poduzeća, uključujući i Poštu Slovenije".

“Iznenađeni smo kratkovidnošću Vlade koja očito ne može ići dalje od vlastitog interesa kratkoročne koristi od privatizacije. Istodobno, potrebno je podsjetiti javnost da u Pošti Slovenije obavljamo djelatnosti koje su nužne za funkcioniranje države, a nisu profitabilne", naveli su.

Prema njihovom uvjerenju, privatizacijom bi tvrtka osiromašila profitabilne djelatnosti poput dostave i logistike, a račun za sve ostalo "očito će platiti građani".

Sindikat radnika u prometu i vezama (SDPZ) Pošte Slovenije priopćio je da se oštro protivi uvrštavanju Pošte Slovenije (samo) na popis važnih investicija, gdje je država dužna zadržati samo četvrtinu udjela. Neshvatljivo je s kojom lakoćom raspolaže tvrtkom koja omogućuje pristup poštanskim uslugama u svim dijelovima naše Slovenije, napisali su u priopćenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik