Britanski fond želi da kupi banku u Srbiji

Bez autora
Feb 13 2011

Britanski investicioni fond "Grinhaus investment" planira da preuzme banku u Srbiji. Ova of-šor kompanija bi na srpsko tržište uložila sto miliona evra, a po preuzimanju banke, počeće da kupuje i obveznice domaćih preduzeća.Poznavaoci spekulišu da se u najave Britanaca uklapa belgijska KBC banka koja u Srbiji posluje od 2007. godine. Ova banka je ušla u Srbiju tako što je kupila banku za stotinak miliona evra, baš koliko na srpsko tržište planira da uloži i Grinhaus...

Britanski fond želi da kupi banku u SrbijiBritanski investicioni fond "Grinhaus investment" planira da preuzme banku u Srbiji.

Ova of-šor kompanija bi na srpsko tržište uložila sto miliona evra, a po preuzimanju banke, počeće da kupuje i obveznice domaćih preduzeća, najavio je direktor "Grinhausa", Majk O’Liri Kolins koji je u utorak u Beogradu na ovu temu okupio učesnike sa finansijskog tržišta u Srbiji.

Poznavaoci spekulišu da se u najave Britanaca uklapa belgijska KBC banka koja u Srbiji posluje od 2007. godine.

- Ova banka je ušla u Srbiju tako što je kupila banku za stotinak miliona evra, baš koliko na srpsko tržište planira da uloži i Grinhaus. Takođe, pre oko godinu dana, KBC grupa je objavila da namerava da proda banku u Srbiji, a osim ove grupacije, u Srbiji je malo banaka koje se uklapaju u planove britanskog fonda - kaže izvor „Blica”. On dodaje da u krizi naći strateškog partnera nije nimalo lako i da bi dobru ponudu "Grinhausa" teško odbila bilo koja banka koja planira da se povuče sa srpskog tržišta.

Povlačenje iz Srbije KBC grupa je najavila u novembru 2009. godine. U saopštenju su naveli da banku neće prodavati odmah već kada se promene uslovi na tržištu promene.

Sada su nam na pitanje kada planiraju povlačenje i kako komentarišu potencijalno strateško partnerstvo sa "Grinhausom", odgovorili da "prodaju banke nisu planirali u ovom periodu".

Povlačenje iz Srbije 2012. godine nedavno je najavila i Nova ljubljanska banka. Teoretski, u slučaju prodaje bilo koje banke, njeni klijenti samo prelaze kod novog vlasnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik