Brodosplit strateški partner Uljanika

Bez autora
Feb 07 2019

Brodograđevna industrija Split izabrana je za strateškog partnera Uljanika, izvijestio je Uljanik na Zagrebačkoj burzi. Odluka o izboru Brodosplita donesena je u četvrtak, na zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i Uprave Uljanika. S izabranim strateškim partnerom pristupit će se zaključenju ugovora o uređenju međusobnih prava i obveza s naglaskom na obvezu strateškog partnera da, uz suradnju Uljanika, izradi prihvatljiv i provediv Program restrukturiranja Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta, stoji u priopćenju. Izabranom strateškom partneru omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu Uljanika d.d. dokapitalizacijom, u skladu s odlukama Glavne skupštine.

Brodosplit strateški partner UljanikaBrodograđevna industrija Split izabrana je za strateškog partnera Uljanika, izvijestio je Uljanik na Zagrebačkoj burzi. Odluka o izboru Brodosplita donesena je u četvrtak, na zajedničkoj sjednici Nadzornog odbora i Uprave Uljanika.

S izabranim strateškim partnerom pristupit će se zaključenju ugovora o uređenju međusobnih prava i obveza s naglaskom na obvezu strateškog partnera da, uz suradnju Uljanika, izradi prihvatljiv i provediv Program restrukturiranja Uljanika d.d. i Uljanik Brodogradilišta, stoji u priopćenju.

Izabranom strateškom partneru omogućit će se ulazak u vlasničku strukturu Uljanika d.d. dokapitalizacijom, u skladu s odlukama Glavne skupštine, kaže se još u priopćenju Uljanika.

- Mislim da postoji perspektiva. Ukoliko se u fazi izrade programa restrukturiranja ustanovi da partner nema financijsku sposobnost - bit ćemo u ozbiljnom problemu. Oni tvrde da to mogu, a vremena za osiguranje novog života za brodogradnju u Puli i Rijeci - nema, izjavio je nakon sjednice Vlade ministar Darko Horvat. Dodaje kako svi podaci iz dokumenata iz faze prikupljanja ponuda pokazuju da su u Brodosplitu - solventni.

Uz Brodosplit u Uljanik ulazi i Fincantieri

- Paralelno s pregovorima o strateškom partnerstvu pregovara se s jednim od naručitelja broda za kojega država jamči sa 126 milijuna eura. Ne završimo li taj brod, jamstvo moramo platiti. Za dovršetak tog brofda (jaružara) potrebno je oko 22 milijuna eura. Pregovaramo s naručiteljem, kako da podijelimo taj teret, dodao je. Na pitanje je li Fincantieri dodatni partner ministar je odgovorio kako ne možemo o Fincantieriju govoriti na taj način.

- Iz ponude koju sam imao prilike vidjeti u proces restrukturiranja ulaze dva partnera prema udjelu 70:30. 70 se odnosi na Div Grupu, a 30 na Fincantieri, rekao je Horvat.

Sindikati najavljuju štrajk ako se odustane od kolektivnog ugovora

- Zadovoljan sam što je donesena ta odluka jer se time zasigurno otvara mogućnost da se radnicima uskoro riješe sva dugovanja i da će se pronaći izvori iz kojih će se taj dug riješiti. Vjerujte mi, radnici su na izmaku snaga i strpljenja i bilo je pitanje trenutka kada će masovno napustiti Uljanik, čime bi se definitivno ugasila brodogradnja u Puli", kazao je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac. Dodao je kako sada predstoji faza u kojoj uprava i sindikati trebaju razgovarati s novim strateškim partnerom o programu restrukturiranja. Nije dobro što nema kolektivnog ugovora, ocijenio je.

- Radnici naprosto pucaju po šavovima i teško je raditi u takvim uvjetima. Vjerujem da je ova odluka jedan pomak naprijed u nadi da će se novi strateški partner isključivo koncentrirati na brodogradnju, a ne na nekretninski biznis", izjavio je povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) u Uljaniku Đino Šverko. Podsjetio je kako radnicima Uljanika treba biti isplaćena cijela plaća za prosinac, uskoro i za siječanj te razlike plaća za rujan, listopad i studeni. Na pitanje koliko je radnika do sada napustilo Uljanik grupu Šverku je kazao kako ta brojka iznosi oko 1.700 radnika

Horvat: Moraju biti pokazani i izvori financiranja

Ministar gospodarstva Darko Horvat govorio je o Uljaniku i prije same sjednice Vlade. Kazao je kako Uprava i strateški partner moraju sjesti za stol i hitno izraditi program restrukturiranja koji će pokazati izvore financiranja. Na upit može li Uljanik vratiti pozajmice 3. maju, Horvat je podsjetio da je proces restrukturiranja u 3. maju završen 2017. godine te da "na onakav način kakav mi poimamo, povrat te pozajmice u ovom trenutku nije moguć".

Riječko brodogradilište, naime, dalo je pozajmice povezanim društvima Uljanik brodogradilištu od 505 milijuna kuna i Uljanik Poslovnim informacijskim sistemima od 45 milijuna kuna.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik