Bugari kupili "Belorečki peščar"

Bez autora
Dec 09 2010

Fabrika "Belorečki peščar" u Donjoj Beloj Reci kod Bora, koja posluje u sastavu Rudarsko - topioničarskog basena Bor (RTB), prodata je danas "Jugo-kaolinu" iz Zaječara, koji je deo bugarske firme "Kaolin" za milion evra. Kupoprodajni ugovor potpisali su direktor "Kaolina" Dimitrov Angelov i generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, u prisustvu predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Republičke Agencije za privatizaciju. Kupac se obavezao da u ovu fabriku uloži još milion evra i pored postojećih radnika, zaposli još 87. Reč o rudniku sa najvećom sirovinskom bazom kvarcnog staklarskog peska u regionu i da će oni ubuduće biti najveći proizvođači kvarcnog peska u jugoistočnoj Evropi. "Kaolin" je vlasnik rudnika kvarcnog peska "Srbokvarc" u Rgotini kod Zaječara i Kopova sa Uba.

Bugari kupili "Belorečki peščar"Fabrika "Belorečki peščar" u Donjoj Beloj Reci kod Bora, koja posluje u sastavu Rudarsko - topioničarskog basena Bor (RTB), prodata je danas "Jugo-kaolinu" iz Zaječara, koji je deo bugarske firme "Kaolin" za milion evra.

Kupoprodajni ugovor potpisali su direktor "Kaolina" Dimitrov Angelov i generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski, u prisustvu predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike Srbije i Republičke Agencije za privatizaciju.

Kupac se obavezao da u ovu fabriku uloži još milion evra i pored postojećih radnika, zaposli još 87.

Predsednik Upravnog odbora "Jugo - kaolina" Nebojša Ilinčić izjavio je da je reč o rudniku sa najvećom sirovinskom bazom kvarcnog staklarskog peska u regionu i da će oni ubuduće biti najveći proizvođači kvarcnog peska u jugoistočnoj Evropi.

"Kaolin" je vlasnik rudnika kvarcnog peska "Srbokvarc" u Rgotini kod Zaječara i Kopova sa Uba.

"Srbokvarc" se, kako su istakli predstavnici bugarske kompanije, nakon privatizacije oporavio i počeo stabilno da posluje.

Spaskovski je naglasio da je prodaja rudnika kvarca u Boru dobar posao, jer ova sirovina nije imala kupce u Srbiji i da će novac od privatizacije uložiti u proširenje kopa u Fabrici kreča "Zagrađe" i modernizaciju opreme, što bi trebalo da dovede do dupliranja proizvodnje u ovoj fabrici borskog kombinata bakra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik