Cijena Rudnika pala na osam miliona

Bez autora
Jul 04 2010

Rudnik krečnjaka Vijenac, koji je u stoprocentnom državnom vlasništvu, treći put ide na prodaju i to metodom javnog prikupljanja ponuda. Minimalna cijena ovog rudnika je osam miliona KM, što je skoro četiri puta niže od cijene koja je prije nekoliko godina navedena u prvom tenderu. Knjigovodstveno stanje kapitala je 14,7 milina KM od čega su obaveze po osnovu poreza, doprinosa i drugih davanja 5,9 miliona KM, a obaveza po pravosnažnom rješenju za koncesije 850.877 KM. Analizom je utvrđena minimalna cijena, a na pripremanju dokumentacije učestvovali su i menadžment, Sindikat i Kantonalna agencija za privatizaciju (KAP) Tuzla. Odlukom Vlade TK kupac Vijenca će biti obavezan dinamikom izmirenja obaveza, među kojima je i uplata penzionog osiguranja radnika za sedam godina. Tenderom će KAP Tuzla definisati i obaveze rekonstrukcije i modernizacije postojećih kapaciteta, koje će garantovati redovno snabdijevanje strateških kupaca.

Cijena Rudnika pala na osam milionaRudnik krečnjaka Vijenac, koji je u stoprocentnom državnom vlasništvu, treći put ide na prodaju i to metodom javnog prikupljanja ponuda, odlučila je Vlada Tuzlanskog kantona.

Minimalna cijena ovog rudnika je osam miliona KM, što je skoro četiri puta niže od cijene koja je prije nekoliko godina navedena u prvom tenderu.

"Knjigovodstveno stanje kapitala je 14,7 milina KM od čega su obaveze po osnovu poreza, doprinosa i drugih davanja 5,9 miliona KM, a obaveza po pravosnažnom rješenju za koncesije 850.877 KM. Analizom je utvrđena minimalna cijena, a na pripremanju dokumentacije učestvovali su i menadžment, Sindikat i Kantonalna agencija za privatizaciju (KAP) Tuzla", istakao je Ishak Gergić, pomoćnik kantonalnog ministra za industriju.

Odlukom Vlade TK kupac Vijenca će biti obavezan dinamikom izmirenja obaveza, među kojima je i uplata penzionog osiguranja radnika za sedam godina. Tenderom će KAP Tuzla definisati i obaveze rekonstrukcije i modernizacije postojećih kapaciteta, koje će garantovati redovno snabdijevanje strateških kupaca, Fabrike cementa Lukavac i "Šišedžam soda", krečnjakom, te da će 20 odsto proizvedenog krečnjaka biti namijenjeno potrošačima u oblasti građevinarstva. Također, kupac će biti obavezan da cijena krečnjaka bude u skladu sa tržišnim vrijednostima.

U Sindikatu Vijenca navode da se tona krečnjaka godinama unatrag prodaje za 7,60 KM, što je 50 odsto niže od tržišne vrijednosti, te da je to jedan od razloga velikih dugovanja i teškog stanja u ovom rudniku.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik