Do kraja mjeseca prodaja državnih dionica Bosnalijeka

Bez autora
Apr 14 2010

Vlada FBiH na zatvorenom dijelu današnje sjednice treba da odluči o cijeni svog kapitala u sarajevskoj farmaceutskoj kompaniji "Bosnalijek" koji će biti ponuđen na berzi, ali ona će biti tajna do objave obavijesti o aukciji kako bi bilo izbjegnuto mešetarenje cijenom. U Agenciji za privatizaciju FBiH ističu da bi vanredna aukcija za 19,25 odsto državnog kapitala "Bosnalijeka" trebalo da bude održana do kraja mjeseca. Tek u obavijesti o vanrednoj aukciji, koja će biti objavljena sedam dana prije same aukcije, biće naznačena cijena. Prije toga neće biti objavljena da se ne bi stvorile vještačke promjene cijene dionica na berzi, bilo naviše ili naniže. Napomenuli su da još nije izvjesno da će državne i dionice koje u "Bosnalijeku" ima Međunarodna finansijska korporacija (IFC) biti ponuđene zajedno pod istim uslovima. Ranije je u Agenciji istaknuto da će Vladine dionice biti ponuđene u paketu sa 8,37 odsto kapitala koji u "Bosnalijeku" ima IFC.

Do kraja mjeseca prodaja državnih dionica BosnalijekaVlada FBiH na zatvorenom dijelu današnje sjednice treba da odluči o cijeni svog kapitala u sarajevskoj farmaceutskoj kompaniji "Bosnalijek" koji će biti ponuđen na berzi, ali ona će biti tajna do objave obavijesti o aukciji kako bi bilo izbjegnuto mešetarenje cijenom.

U Agenciji za privatizaciju FBiH ističu da bi vanredna aukcija za 19,25 odsto državnog kapitala "Bosnalijeka" trebalo da bude održana do kraja mjeseca.

"Tek u obavijesti o vanrednoj aukciji, koja će biti objavljena sedam dana prije same aukcije, biće naznačena cijena. Prije toga neće biti objavljena da se ne bi stvorile vještačke promjene cijene dionica na berzi, bilo naviše ili naniže", objasnili su u Agenciji.

Napomenuli su da još nije izvjesno da će državne i dionice koje u "Bosnalijeku" ima Međunarodna finansijska korporacija (IFC) biti ponuđene zajedno pod istim uslovima. Ranije je u Agenciji istaknuto da će Vladine dionice biti ponuđene u paketu sa 8,37 odsto kapitala koji u "Bosnalijeku" ima IFC.

"Za kupovinu dionica 'Bosnalijeka' zainteresovana je jedna velika američka multinacionalna kompanija. Taj potencijalni kupac vodi razgovore s IFC i uskoro treba da dođe u Sarajevo. Za 'Bosnalijek' je ranije bio zainteresovan još jedan finansijski investitor, ali se više nije javljao. Kada bude aukcija svako se može javiti", kazali su u Agenciji za privatizaciju FBiH.

Direktor "Bosnalijeka" Edin Arslanagić rekao je da ne zna ništa u vezi s berzanskom aukcijom.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik