Drakulić prodaje valjaonicu u Sevojnu

Bez autora
Jan 27 2011

Prodaja “Valjaonice bakra” u Sevojnu se nastavlja. Kompanija “Ist point” biznismena Zorana Drakulića prodaće investicionim fondovima u drugoj polovini ove godine deo svog vlasništva, u inače uspešnoj kompaniji. Pre sedam godina Drakulićeva kompanija postala je tenderskom privatizacijom vlasnik 90 odsto društvenog kapitala valjaonice, a trenutno ima tek 33 procenta. Spekuliše se da su nepovoljni bankarski krediti i njihova sve teža otplata, razlog prodaje. Još 2008. godine Drakulić je fondu “Rikonstrakšn kapital” prodao 20 odsto akcija “Ist pointa”, za 30 miliona evra. Prošle godine “Ist point” je prodao deo kapitala “Valjaonice bakra”, takođe investicionim fondovima. Postignuta cena nije obelodanjena, a do danas je kiparska kompanija zadržala svega 33 procenta u sevojničkoj fabrici.

Drakulić prodaje valjaonicu u SevojnuProdaja “Valjaonice bakra” u Sevojnu se nastavlja. Kompanija “Ist point” biznismena Zorana Drakulića prodaće investicionim fondovima u drugoj polovini ove godine deo svog vlasništva, u inače uspešnoj kompaniji.

Pre sedam godina Drakulićeva kompanija postala je tenderskom privatizacijom vlasnik 90 odsto društvenog kapitala valjaonice, a trenutno ima tek 33 procenta.

Spekuliše se da su nepovoljni bankarski krediti i njihova sve teža otplata, razlog prodaje. Još 2008. godine Drakulić je fondu “Rikonstrakšn kapital” prodao 20 odsto akcija “Ist pointa”, za 30 miliona evra.

Prošle godine “Ist point” je prodao deo kapitala “Valjaonice bakra”, takođe investicionim fondovima. Postignuta cena nije obelodanjena, a do danas je kiparska kompanija zadržala svega 33 procenta u sevojničkoj fabrici. Dosadašnje prodaje akcija tumačene su kao Drakulićeva namera da “zaštiti uspešnu kompaniju”. Nova prodaja vlasništva u “Valjaonici bakra”, najavljena je za drugu polovinu ove godine, ali nije obelodanjeno koliki će udeo “Ist point” zadržati. Direktor “Valjaonice bakra” Dragan Subotić je naglasio kako veruje “da će novi vlasnici podržati proizvodni program i konsolidaciju firme, jedne od najuspešnijih u užičkom regionu”.

Prema njegovim rečima, novi vlasnici će uložiti dodatnih 20 miliona evra u fabriku, a deo novca biće usmeren na otplatu nepovoljnih bankarskih kredita kojima se valjaonica zadužila.

U 2010. godini “Valjaonica bakra” obeležila je značajan jubilej, 60 godina postojanja, a ostvarila je proizvodnju od 37.000 tona, od čega je 90 odsto izvezeno.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik