Država ne prodaje udeo u "Komercijalnoj banci"

Bez autora
Jan 05 2011

Posle napisa u medijima da će država do 2012. završiti dokapitalizaciju "Komercijalne banke" i do 2015. godine prodati svoj udeo u njoj, jer se na to obavezala u "pismu o namerama", koje je nedavno upućeno Međunarodnom monetarnom fondu, državni zvaničnici su demantovali te navode. Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja poručilo je da o prodaji državnog udela u "Komercijalnoj banci" nema govora i da je o tome postignut dogovor na nivou Vlade Srbije. Država planira da posle prodaje udela u "Telekomu Srbije" sa oko 100 miliona evra dokapitalizuje "Komercijalnu banku", kako bi na taj način ojačala svoje pozicije u vlasničkoj strukturi te banke, objašnjenje je Ministarstva ekonomije.

Država ne prodaje udeo u "Komercijalnoj banci"Posle napisa u medijima da će država do 2012. završiti dokapitalizaciju "Komercijalne banke" i do 2015. godine prodati svoj udeo u njoj, jer se na to obavezala u "pismu o namerama", koje je nedavno upućeno Međunarodnom monetarnom fondu, državni zvaničnici su demantovali te navode.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja poručilo je da o prodaji državnog udela u "Komercijalnoj banci" nema govora i da je o tome postignut dogovor na nivou Vlade Srbije.

Država planira da posle prodaje udela u "Telekomu Srbije" sa oko 100 miliona evra dokapitalizuje "Komercijalnu banku", kako bi na taj način ojačala svoje pozicije u vlasničkoj strukturi te banke, objašnjenje je Ministarstva ekonomije.

Pojedini ekonomski analitičari skrenuli su pažnju da bi prodaja državnog udela u svim domaćim bankama bio katastrofalan potez, jer bi bankarsko tržište i monetarnu politiku potpuno kontrolisale isključivo strane banke.

Za "Komercijalnu banku", kao jednu od najuspešnijih i najjačih na srpskom tržištu, interesovanje je pokazala Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) 2006. godine, kada je dokapitalizacijom za 70 miliona evra otkupila 25 odsto akcija, a država Srbija je zadržala najveći deo vlasništva (42,59 odsto), dok ostalo drže manji akcionari.

Posle iskazanog interesovanja Međunarodne finansijske korporacije (IFC), Nemačke razvojne banke (DEG) i švedskog investicionog fonda "Svedfund internacional" za ulaganje zajedno sa EBRD-om, Vlada Srbije započela je u martu 2009. pregovore o dokapitalizaciji "Komercijalne banke" sa sva četiri potencijalna investitora i u decembru iste godine potpisan je ugovor u iznosu od 120 miliona evra.

U ime vlade, ugovor je potpisala ministarka finansija Diana Dragutinović, a četiri međunarodne bankarske institucije postale su vlasnici 479.819 preferencijalnih akcija, koje se već 1. januara 2013. godine mogu pretvoriti u obične akcije.

Dragutinovićeva je tada najavila da Srbija u naredne tri godine može da izvrši dokapitalizaciju "Komercijalne banke" i tako zadrži svoje učešće od bezmalo 42,6 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik