Država preuzima "PIK Bečej"

Bez autora
Nov 25 2010

Država će, planom reorganizacije, postati većinski vlasnik poljoprivrednog kombinata "PIK-a Bečej" privatizovanog pre tri godine. Planom reorganizacije tog kombinata, koji bi trebalo da bude donet najkasnije za mesec ipo dana, predviđena je konverzija svih dugova PIK-a u državno vlasništvo, "što će omogućiti da država postane većinski vlasnik "PIK-a Bečej". Posle sastanka, na kojem su učestvovali ministar poljoprivrede Saša Dragin, predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, članovi rukovodstva PIK-a i predstavnici sindikata, Miroslav Vasin je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom kojim bi na najbolji način trebalo da bude rešena budućnost tog kolektiva sa više od 1.500 zaposlenih. Predloženo je originalno rešenje, koje bi moglo da bude model za rešavanje drugih sličnih problema nastalih u privatizacijama, on je naglasio da ovim predlogom "država na najsveobuhvatniji način do sada, na teritoriji Vojvodine, ulazi u rešavanje problema PIK-a Bečej".

Država preuzima "PIK Bečej"Država će, planom reorganizacije, postati većinski vlasnik poljoprivrednog kombinata "PIK-a Bečej" privatizovanog pre tri godine, kaže predsednik Stručne komisije za utvrđivanje stanja u tom preduzeću Miroslav Vasin.

Planom reorganizacije tog kombinata, koji bi trebalo da bude donet najkasnije za mesec ipo dana, predviđena je konverzija svih dugova PIK-a u državno vlasništvo, "što će omogućiti da država postane većinski vlasnik "PIK-a Bečej", rekao je Vasin novinarima u Vladi Vojvodine.

Posle sastanka, na kojem su učestvovali ministar poljoprivrede Saša Dragin, predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, članovi rukovodstva PIK-a i predstavnici sindikata, Vasin je izrazio zadovoljstvo postignutim dogovorom kojim bi, kako je rekao, na najbolji način trebalo da bude rešena budućnost tog kolektiva sa više od 1.500 zaposlenih.

Ističući da je predloženo originalno rešenje, koje bi moglo da bude model za rešavanje drugih sličnih problema nastalih u privatizacijama, on je naglasio da ovim predlogom "država na najsveobuhvatniji način do sada, na teritoriji Vojvodine, ulazi u rešavanje problema PIK-a Bečej".

Osnovno u predloženom rešenju komisije, odnosno radne grupe u kojoj su predstavnici vlada Srbije i Vojvodine, kao i bečejske opštine, jeste da prvenstveno budu zaštićeni interesi zaposlenih u tom kombinatu, rekao je Vasin.

On je napomenuo da će, osim plana reorganizacije, u predviđenom roku biti donet izveštaj o stanju potraživanja i dugovanja kombinata, kao i da će biti obavljena procena njegove vrednosti.

Vasin je napomenuo da je komisija, u izveštaju o poslovno-finansijskom stanju "PIK-a Bečej" konstatovala velika dugovanja tog kombinata, koja iznose nekoliko desetina miliona evra, ali je napomenuo da će taj i drugi iznosi biti precizirani u novom izveštaju.

Buduća reorganizacija podrazumeva konsolidovanje celokupnog sistema "PIK-a Bečej" u privrednom pogledu, kao i kvalitetan socijalni program za eventualni višak zaposlenih, kojih, kako se procenjuje, nije mnogo, kazao je Vasin. On je dodao da time "država na sebe preuzima sudbinu tog najvećeg i najznačajnijeg kombinata u Srbiji".

On je dodao da su, prema nalazima komisije, resursi PIK-a sačuvani i da imaju dobre mogućnosti, tako da bi taj kombinat u relativno kratkom roku mogao da bude stabilno, profitabilno preduzeće, na zadovoljstvo zaposlenih, čitave opštine, Vojvodine i Srbije.

Vasin je napomenuo i da je Đorđije Nicović, koji je predvodeći konzorcijum od nekoliko fondova, 2007. godine kupio "PIK Bečej" (za oko 30 miliona evra) "platio realnu, vrlo visoku cenu, što pokazuje da u startu privatizacije, nije bilo nikakvih špekulativnih namera".

Problemi tog kolektiva su nastali, verovatno, i pre i posle privatizovanja, a njihovim uzrocima ova komisija se nije bavila, zaključio je Vasin.

Vršilac funkcije predsednika novog Upravnog odbora "PIK-a Bečej" i dugogodišnji pravni zastupnik tog kombinata Ljubomir Mandić, izrazio je zadovoljstvo postignutom saglasnošću sa Vladom Vojvodine o rešavanju problema i budućeg statusa tog preduzeća i dodao da će u predviđenom roku biti definisani vlasnički odnosi sa državom.

On je naglasio da je bitno to što je komisija utvrdila da je ugovor o kupoprodaji, koji je Nicović potpisao u ime fondova, ispoštovan i da je sve plaćeno, ali je ocenio da za nastale probleme "30 odsto krivice snosi menadžment i Upravni odbor, koji su kombinat vodili od privatizacije do danas".

"Tog menadžmenta više nema, a stvar je nadležnih organa da preispitaju poslovanje i utvrde svačiju odgovornost", kazao je Mandić i podsetio da je Nicović nakon privatizacije 'PIK-a Bečej' zadržao dotadašnji menadžment i Upravni odbor.

Mandić je istakao da će problemi u isplati zaostalih zarada, zbog čega su zaposleni stupili pre desetak dana u štrajk, biti uspešno rešeni i da će sve plate biti isplaćene do nove godine, uz eventualno kašnjenje od 15 do 20 dana, što, kako je rekao, ne bi trebalo da bude prepreka uspostavljanju novog sistema poslovanja i rada.

I predsednik Samostalnog sindikata "PIK-a Bečej" Branislav Šekerović izrazio je zadovoljstvo predlogom rešenja koji će omogućiti opstanak kombinata i dodao da će sindikalci, u predstojećim pregovorima sa vlasnikom, tražiti isplatu zarada na osnovu ranije potpisanog sporazuma.

On je napomenuo da zaposleni u PIK-u Bečej imaju prosečnu zaradu oko 21.500 dinara i dodao da je poslednja isplaćena plata za avgust ove godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik