Država prodaje 31 odsto "Telekoma"

Bez autora
Feb 03 2011

Vlada Srbije prodaće 31 odsto akcija "Telekoma" od ukupno 58,5 odsto akcija koje država ima u tom preduzeću. Odluka je doneta posle zvaničnog obaveštenja grčke kompanije "OTE" da želi da proda svoj udeo od 20 odsto akcija u "Telekomu".Bord direktora "OTE-a" je 26. januara odlučio da u postupku prodaje većinskog udela u "Telekomu" proda svoje vlasništvo u toj kompaniji po minimalnoj ceni koju je utvrdila Vlada Srbije. Vlada je odredila da minimalna početna cena za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma" bude 1,4 milijarde evra.

Država prodaje 31 odsto "Telekoma"Od 58,5 odsto akcija, koje država ima u "Telekomu", Vlada će prodati 31 odsto, rečeno je agenciji "Beta" u Vladi Srbije. Ako prodaja bude uspešna, državi će ostati 27,5 odsto akcija. Za prodaju 31 odsto akcija, prihod republičkog budžeta biće 840 miliona evra.

"Vlada Srbije prodaće 31 odsto akcija "Telekoma" od ukupno 58,5 odsto akcija koje država ima u tom preduzeću", rečeno je agenciji Beta u Vladi Srbije. Odluka je doneta posle zvaničnog obaveštenja grčke kompanije "OTE" da želi da proda svoj udeo od 20 odsto akcija u "Telekomu".

Bord direktora "OTE-a" je 26. januara odlučio da u postupku prodaje većinskog udela u "Telekomu" proda svoje vlasništvo u toj kompaniji po minimalnoj ceni koju je utvrdila Vlada Srbije.

Vlada je odredila da minimalna početna cena za prodaju 51 odsto akcija "Telekoma" bude 1,4 milijarde evra. Država Srbija u "Telekomu" ima vlasništvo od 58,5 odsto, "OTE" je vlasnik 20 odsto akcija, građanima je besplatno podeljeno 15 odsto, a bivšim i sadašnjim radnicima 6,5 odsto.

Ako prodaja "Telekoma" bude uspešna, državi će u vlasništvu ostati 27,5 odsto akcija tog preduzeća, a za prodaju paketa od 31 odsto akcija po minimalnoj ceni prihod republičkog budžeta biće 840 miliona evra.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu većinskog paketa "Telekoma" ističe 21. marta. Za kupovinu "Telekoma" zainteresovane su kompanije "Dojče telekom", "Frans telekom", "Telekom Austrija", "Amerika mobil", "Veder investments", "Turksel" i "Vimpelkom".

Ako stigne više ponuda, biće organizovana aukcija pred televizijskim kamerama, a novi većinski vlasnik "Telekoma" biće kompanija koja ponudi najvišu cenu.

U slučaju da stigne samo jedna ponuda, biće vođeni direktni pregovori sa tom kompanijom. Ceo posao oko prodaje akcija "Telekoma Srbije" trebalo bi da bude završen do kraja leta, jer je najmanje od četiri do pet meseci potrebno da budući kupac obezbedi svu potrebnu dokumentaciju i dozvole i da uplati novac.

Kompanija "Telekom Srbija" imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i bila je kompanija sa najvećom neto dobiti na srpskom tržištu. U vlasništvu "Telekoma" su i telekomunikacione kompanije "Mtel" u Crnoj Gori i "Telekom Srpske" u Bosni i Hercegovini.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik