Enver Moralić želi da kupi HPK "Draksenić"

Bez autora
Nov 20 2023

Sjednica Skupštine povjerilaca Hemijske prerade kukuruza (HPK) "Draksenić" iz Kozarske Dubice zakazana je za 27. decembar, najavio je za "Nezavisne novine" Vojo Pavičić, stečajni upravnik HPK-a.

Kako je rekao, na ovoj sjednici bi trebalo da bude dogovoreno da se u prodaju ovog nekadašnjeg giganta ide putem javnih prikupljanja ponuda, odnosno licitacijom, te da se potvrde neke odluke i da se ide u objavljivanje prodaje.

"Ponude koje se neće uzimati u obzir su ispod 25 odsto procijenjene vrijednosti ili pet miliona KM", kazao je Pavičić i dodao da je uslov prodaje da se nastavi poslovna djelatnost barem pet godina.

Prema njegovim riječima, HPK "Draksenić" još nije prodat zato što su zainteresovani kupci tražili obaranje cijene.

Među potencijalnim kupcima za kupovinu ove fabrike, nezvanično saznajemo, pominju se domaći vlasnici preduzeća koja se bave ovom ili sličnom djelatnosti, ali i Enver Moralić, vlasnik Vinarije "Kutjevo" iz Hrvatske, koji je prije dvije godine kupio "Novi Žitopromet" u Bijeljini.

Moralić je, pak, juče u razgovoru za "Nezavisne novine" potvrdio da je zainteresovan za kupovinu HPK "Draksenić", ali ističe da po uslovima koji su im nuđeni nisu mogli da prihvate.

"Nudili su nam cijenu od 15 miliona KM, ali nam je to preskupo, tehnologija u fabrici je zaostala, neizvjesnost je sa kukuruzom kao sirovinom - gdje ga nabaviti, a pritom klimatske promjene sve su veće, smanjuju se prinosi kukuruza tako da nam je to jedan veliki rizik", kazao je Moralić.

Dodao je da ukoliko bi cijena bila pet miliona KM, onda bi, kako kaže Moralić, mogli sjesti i ponovo porazgovarati.

"Ukoliko bi se to desilo, da bude ta cijena, moglo bi se reći da sam se vratio u trku za kupovinu HPK 'Draksenić'", kazao je Moralić.

Podsjećamo, ova firma osnovana je 1981. godine, a osnovna djelatnost joj je prerada kukuruza u skrob i skrobne derivate.

HPK je doskora bio jedina fabrika na prostoru bivše Jugoslavije koja proizvodi visokofruktozni sirup.

Takođe, firma je sarađivala sa brojnim proizvođačima kukuruza sa šireg područja opštine Kozarska Dubica.

Problemi ovog nekadašnjeg giganta počeli su 2019. godine, kada su radnicima kasnile plate tri mjeseca, a nisu bili uplaćeni ni doprinosi.

Nakon toga je Uprava preduzeća predala Okružnom privrednom sudu u Prijedoru zvaničan prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad HPK "Draksenić", a kao glavne razloge za nefunkcionalnost preduzeća naveli su tada nisku otkupnu cijenu šećera na evropskom tržištu, dotrajalost fabrike, odnosno proizvodnog pogona.

Uprava je tada navela i da je krahu ovog preduzeća doprinijela i kriza izazvana pandemijom virusa korona, jer im je zaustavila preradu kukuruza za "Studen grupaciju".

Ovaj nekadašnji privredni gigant iz Kozarske Dubice u stečaju je od 2020. godine. Ukupna imovina prvobitno je procijenjena na 20 miliona maraka, ali je nakon nekoliko neuspješnih licitacija smanjena na samo pet miliona.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik