Fabrika u BiH prodaje pogone za proizvodnju nitroglicerina i plastičnog eksploziva

Bez autora
Nov 22 2022

Stečajni upravnik Poslovnog sustava (PS) Vitezit u stečaju iz Viteza oglasio je međunarodni javni poziv za dostavljanje pisanih ponuda radi kupovine imovine tog stečajnog dužnika.

Radi se o pokretnoj i nepokretnoj imovini, kao LOT 1, u vlasništvu Vitezita, a locirana je u Vitezu. Tvornica se inače nalazi na površini od 180 hektara, a stečaj u njoj je otvoren u novembru 2019. godine.

Između ostalog na prodaju se nudi proizvodna cjelina pogona D, ispitni poligon, glavni magacini, administrativni objekti, upravna zgrada, nova i stara kotlovnica, trans servis, pogoni P, KG, KLP, C i R, nova upravna zgrada, nova i stara ambulanta i ostalo.

Sveukupna početna cijena LOT-a 1 je 5.521.952 evra ili 10,8 miliona KM. Prodaja će se obaviti 12. decembra u Općinskom sudu u Travniku.

Prethodno je odbijena ponuda sarajevske firme Innovat, a iako je najavljivano da će Vitezit kupiti Zvonko Zubak, do toga nije došlo.

PS Vitezit pod tim imenom posluje od 1994. godine. Odlukom o osnivanju iz 1992. godine do tada postojećih DP Sintevit, DP Vitezit i DP Slobodan Princip Seljo, društvo je u novembru 1994. godine registrovano kod Višeg suda u Travniku kao PS Vitezit sa sjedištem u Vitezu.

Prije rata u vojnom dijelu fabrike proizvodio se dvobazni i kompozitni barut za raketne motore i artiljerijske projektile, dok se u civilnom dijelu fabrike proizvodio privredni eksploziv. Tih godina u fabrici je radilo i do 3.000 radnika.

Kako se navodi na sajtu Vitezita, društvo posjeduje dozvole za proizvodnju i remont naoružanja i vojne opreme izdat od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih poslova BiH. Takođe, posjeduje dozvole za promet eksplozivnih materija na teritoriju FBiH, izdat od strane Ministarstva za unutarnje poslove, odjela Federalne uprave policije. Vojna proizvodnja dvobaznih i kompozitnih baruta bila je u funkciji do 2003. godine, a odvijala se u pogonu za diskontinuiranu, odnosno serijsku proizvodnju, tzv. Pogon C i pogonu za kontinuiranu proizvodnju, tzv. Pogon Šneka.

Od 2003. godine do danas tvornica se bavi isključivo proizvodnjom eksploziva za civilne namjene. U sklopu tvornice se nalaze pogoni za: - proizvodnju nitroglicerina, odnosno smjese nitroglicerina-nitroglikola - proizvodnju plastičnog eksploziva na bazi nitroglicerina i nitroglikola - proizvodnju praškastih eksploziva na bazi TNT - proizvodnju detonirajućihih štapina na bazi pentrita.

Proizvodnja se odvijala do 2010. godine, i u tadašnjim uslovima kapaciteti su iznosili oko 500 km mjesečno, dok su prijeratni kapaciteti bili oko 2.000 km u mjesecu. U sklopu tvornice se nalaze i vlastiti poligoni za funkcionalno testiranje svih proizvoda.

Proizvodni kapaciteti civilnih eksploziva u sadašnjim uslovima su cca 150 tona mjesečno. Poboljšanjem uslova moguće je povećanje proizvodnih kapaciteta, s obzirom na to da su projektovani kapaciteti iznosili od 7.000 do 8.000 tona na godinu. Tvornica posjeduje svu potrebnu infrastrukturu za te projektovane kapacitete.

"U sklopu tvornice se nalaze i vlastiti poligoni za funkcionalno testiranje svih proizvoda, a također i odgovarajući namjenski skladišni prostori za sve vrste proizvoda kao i sirovina za proizvodnju istih, a sve navedeno je u funkciji, te su svi proizvodni pogoni za proizvodnju plastičnog eksploziva te proizvodni pogoni za proizvodnju praškastih eksploziva u funkciji te kontinuirano proizvodi metanski praškasti eksplozivi I praškasti eksplozivi tipa Amonex I ANFO", navodi se na sajtu Vitezita, navodi eKapija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik