Firma iz Loznice digla ruke od “Šećerane”

Bez autora
Jun 09 2020

Firma “Unimont” iz Loznice, koja je namjeravala da kupi bijeljinsku Fabriku šećera u stečaju, nije uplatila depozit u predviđenom roku, zbog čega imovina ovog propalog preduzeća ide ponovo na doboš po cijeni od osam miliona KM.

Istakao je to juče za “Glas Srpske” predsjednik Odbora povjerilaca “Šećerane” Vojislav Nikolić, naglasivši da lozničko preduzeće “Unimont”, koje se bavi stanogradnjom, više nije kvalifikovani ponuđač.

- “Unimont” nam je poslao pismo namjere u kojem je naveo da je zainteresovan za kupovinu “Šećerane”, ponudivši osam miliona i 400 KM. Odbor povjerilaca je prihvatio to pismo namjere i ostavio firmi rok do 5. juna da uplate depozit od 50.000 KM. Nakon toga je trebalo da dođu na sastanak kako bi dogovorili dalji tok prodaje, ali s obzirom na to da nisu uplatili depozit do petka do 12 časova, smatramo da su odustali od kupovine. Da li će biti nešto u budućnosti ne znam, ali za sada tu nema ništa - rekao je Nikolić. On je dodao da je Odbor povjerilaca na jučerašnjem sastanku donio odluku o novom krugu prodaje imovine nekadašnjeg semberskog giganta.

- Idemo u novi krug prodaje po cijeni od osam miliona KM, kao i prošli put. Odlučili smo da ne idemo na smanjenje cijene zbog situacije sa epidemijom virusom korona koja je u prošlom krugu onemogućila kretanje i dolazak potencijalnih kupaca - pojasnio je Nikolić.

Imovina “Šećerane” godinama je prodavana po cijeni od deset miliona maraka. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji mjerka “Šećeranu” i za nju nudi 6,9 miliona maraka, za to propalo preduzeće su bile zainteresovane i firme “Soltist” i “Sarijel” iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Poslije njih u trku za nekadašnjeg giganta ušla je i kompanija “Niva” iz Žablja u Srbiji, koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate. Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.

Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina.

Skupština povjerilaca “Šećerane” prošle godine donijela je odluku da se licitacije organizuju svakih 15 dana i da se cijena spušta za 500.000 KM, počevši od 9,5 miliona maraka. Najniži iznos ispod kojeg neće padati cijena je sedam miliona KM.

Oglas

Vojislav Nikolić kaže da će konkurs o prodaji imovine bijeljinske Fabrike šećera u stečaju biti objavljen danas u javnim glasilima kako bi eventualni kupci mogli da se prijave.

- Stečajni upravnik će oglasiti prodaju. To je po ko zna koji put do sada, vidjećemo šta će biti - kazao je Nikolić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik