Grci hoće da ulažu "Voćar" iz Merošine

Bez autora
Apr 06 2021

Grčka kompanija "Agrifreda" iz Pela sa severa Grčke, zainteresovana je da investira i kupi preduzeće "Voćar" iz Merošine. Ovde bi se, pre svega, bavili otkupom i preradom višnje, pa bi deficit robne razmene brzo mogao da se promeni.

O mogućem ulaganju u nekadašnji gigant, u ponedeljak su razgovarali ministar poljoprivrede Branislav Nedimović i grčki ministar ruralnog razvoja i hrane Spilios Livanos.

Na sastanku ministara istaknuto je da je firma "Agrifreda" u prethodnoj godini imala profit 40 miliona evra, kao i da poseduje četiri fabrike i dva distributivna centra.

Ukoliko grčka firma bude kupila "Voćar" moraće da uloži značajna sredstva u obnovu hladnjača i drugih preradnih kapaciteta. Ipak, ovaj voćarski kraj može mnogo da ponudi, naročito jer ima razvijenu sirovinsku proizvodnju voća, a najviše višnje.

Kako se navodi u saopštenju, Srbija i Grčka imaju tradicionalno dobre prijateljske odnose. Trenutno je Srbija, kada je reč o trgovini poljoprivrednih proizvoda sa Grčkom, u deficitu, jer više proizvoda uvozi, nego što izvozi.

Srbija iz Grčke trenutno uvozi južno voće, cigarete i duvan, a izvozi sladoled, hranu za pse i mačke i različite komponente za prehrambenu industriju kao i vodu. Prosečan obim razmene za poslednjih pet godina bio je 95,3 miliona evra, sa tendencijom rasta.


Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik