HFP prodaje manjinske udjele u 36 kompanija

Bez autora
Nov 03 2010

U oglasu objavljenom u dnevnim novinama u srijedu, Hrvatski fond za privatizaciju najavio je dražbu za kupnju manjinskih udjela u 36 društava koje posjeduje ili Fond ili neke druge državne ustanove. Dražba će se održati 10. i 11. studenoga putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze, a referentne cijene bit će posljednje prosječne cijene postignute u redovitom trgovanju na ZSE-u. Od 36 kompanija dobar dio njih odnosi se na poduzeća kojima se malo ili gotovo uopće ne trguje na burzi i uglavnom je riječ o udjelima manjima od jedan posto ukupnog dioničkoga kapitala. Među udjelima koji idu na dražbu postoji i nekoliko koji su toliko veliki da bi mogli pomutiti vlasničke odnose u tim tvrtkama. Tako se na dražbu izlaže 16,78 posto Brionke d.d., te 11,38 posto Puljanke, trgovačkih tvrtki u kojima je udjele dosad držao HZMO, a koje zbog zamršenih vlasničkih odnosa godinama državi nisu nosile nikakve prinose.

HFP prodaje manjinske udjele u 36 kompanijaU oglasu objavljenom u dnevnim novinama u srijedu, Hrvatski fond za privatizaciju najavio je dražbu za kupnju manjinskih udjela u 36 društava koje posjeduje ili Fond ili neke druge državne ustanove.

Dražba će se održati 10. i 11. studenoga putem trgovinskog sustava Zagrebačke burze, a referentne cijene bit će posljednje prosječne cijene postignute u redovitom trgovanju na ZSE-u. Od 36 kompanija dobar dio njih odnosi se na poduzeća kojima se malo ili gotovo uopće ne trguje na burzi i uglavnom je riječ o udjelima manjima od jedan posto ukupnog dioničkoga kapitala.

Među udjelima koji idu na dražbu postoji i nekoliko koji su toliko veliki da bi mogli pomutiti vlasničke odnose u tim tvrtkama. Tako se na dražbu izlaže 16,78 posto Brionke d.d., te 11,38 posto Puljanke, trgovačkih tvrtki u kojima je udjele dosad držao HZMO, a koje zbog zamršenih vlasničkih odnosa godinama državi nisu nosile nikakve prinose.

Na prodaju se izlaže i nešto više od 20 posto dionica Veterinarske stanice d.o.o., tvrtke koja nikada nije bila na burzi i za koju interes može imati jedino većinski vlasnik. Iako se nalazi u financijskim problemima uzrokovanim krizom, interes kupaca mogle bi privući i dionice drvne kompanije Spačva, čijih će se 14,73 posto udjela također naći na dražbi. Od likvidnijih dionica, za koje se može očekivati da će se naći kupac, ističe se nekoliko kompanija iz sustava Agrokora. Tako se prodaje nešto više od dva posto udjela u Žitnjaku d.d., tvrtci za koju je Agrokor nedavno poslao ponudu malim dioničarima za otkup dionica po cijeni od 120 kuna. Ako se tolika cijena postigne, HFP bi trebao uprihoditi oko 600.000 kuna.

Na dražbi će se naći i 0,16 posto dionica vukovarskog Vupika, kao i 0,36 posto dionica Jamnice. Među zanimljivijim kompanijama čije se dionice prodaju nalazi se i Koka, (0,41 posto dionica), zatim Ericsson Nikola Tesla (0,23 posto) te 0,13 posto konditorske tvrtke Karolina. Neki od udjela teško će naći kupca iz jednostavnog razloga što je riječ o tvrtkama koje se uslijed krize nalaze u financijskim problemima. Kao takve se mogu izdvojiti Industrogradnja (0,02 posto), Lantea grupa (0,06 posto), te Validus, bivši dio varaždinske Fine. Na dražbi će biti prodavano 0,01 posto udjela u Validusu.

Pravila dražbe kažu da se mogu kupovati samo cijeli udjeli istaknuti na prodaju, a sukladno visini ponude odredit će se i minimalni pomaci cijene. U objašnjenju oglasa HFP se odriče odgovornosti za stanje u tvrtkama čije udjele prodaje i kaže kako Fond ne može jamčiti kupcima da tvrtke posjeduju sve nekretnine koje su stečene pretvorbom.

U natječaj je uglavljen još jedan uvjet za koji nije jasno koja mu je svrha. Naime, domaći kupci morat će HFP-u dostaviti potvrde o uplaćenim porezima, mirovinskom i doprinosu za zdravstveno. Nije jasno zbog čega to Fond traži kao uvjet jer se ne prodaju većinski udjeli u kompanijama, pogotovo kada istu razinu rigidnosti državne institucije nisu pokazivale primjerice kod slučaja Kamensko, ali i nekih drugih tvrtki koje grcaju u dugovima. O tome koliko bi HFP mogao uprihoditi javnim dražbama teško je spekulirati jer je interes na dosadašnjim aukcijama državne imovine bio izrazito slab.

HFP: treći krug privatizacije Brodogradilišta Kraljevica

Hrvatski fond za privatizaciju objavio je u srijedu javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 893.150 dionica Brodogradilišta Kraljevica po posebnim uvjetima, odnosno po početnoj cijeni od jedne kune, a rok za podnošenje ponuda je 18. studeni ove godine. Država prodaje objedinjeni državni portfelj od 893.150 dionica, ukupne nominalne vrijednosti 178,3 milijuna kuna, što čini 99,54 posto temeljnog kapitala Brodogradilišta Kraljevica. Taj se državni portfelj prodaje po početnoj cijeni od jedne kune, a od potencijalnih se ponuditelja očekuje zadovoljavanje nekoliko obveznih uvjeta, među kojima i da izrade i dostave program restrukturiranja za pet godina od dana sklapanja ugovora o kupoprodaji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik