Hotelijer iz Republike Srpske kupuje BAS

Bez autora
Dec 29 2010

Banjalučka kompanija “Damjan”, čija je osnovna delatnost hotelijerstvo, objavila je ponudu za preuzimanje Beogradske autobuske stanice (BAS), čiji je najveći akcionar država. Preko Akcionarskog i PIO fonda država je vlasnik 40,3 odsto akcija dok se ostatak nalazi u rukama manjinskih akcionara. U vlasništvu BAS-a je 165 ari placa i 10 poslovnih objekata površine 19.000 kvadrata u centru Beograda. Ponuđač je objavio uslovnu ponudu kojom namerava da kupi minimum 40,3 odsto deonica. Obavezao se da će platiti 760 dinara po akciji, pa bi na ovoj ceni tržišna vrednost BAS-a bila 2,2 miliona evra, kažu u Brokerskoj kući “Sinteza”. Ponuđač nema nameru da promeni delatnost BAS-a, a planira i da sačuva radna mesta. Sada je ključ u rukama države čiji paket u BAS-u po aktuelnim cenama vredi oko 900.000 evra.

Hotelijer iz Republike Srpske kupuje BASBanjalučka kompanija “Damjan”, čija je osnovna delatnost hotelijerstvo, objavila je ponudu za preuzimanje Beogradske autobuske stanice (BAS), čiji je najveći akcionar država.

Preko Akcionarskog i PIO fonda država je vlasnik 40,3 odsto akcija dok se ostatak nalazi u rukama manjinskih akcionara. U vlasništvu BAS-a je 165 ari placa i 10 poslovnih objekata površine 19.000 kvadrata u centru Beograda.

Ponuđač je objavio uslovnu ponudu kojom namerava da kupi minimum 40,3 odsto deonica. Obavezao se da će platiti 760 dinara po akciji, pa bi na ovoj ceni tržišna vrednost BAS-a bila 2,2 miliona evra, kažu u Brokerskoj kući “Sinteza”. Kako se navodi u ponudi, ponuđač nema nameru da promeni delatnost BAS-a, a planira i da sačuva radna mesta.

Nenad Gujaničić iz Brokerske kuće “Sinteza” kaže da je sada ključ u rukama države čiji paket u BAS-u po aktuelnim cenama vredi oko 900.000 evra.

- Da li će ponuda uspeti, zavisi od odluke Akcionarskog fonda i Agencije za privatizaciju. Velika je verovatnoća da mali akcionari ne prihvate ponudu i ne deponuju 40,3 odsto akcija, posebno zbog cene akcije na berzi, koja je prilično niska - kaže Gujaničić.

U Agenciji za privatizaciju ne žele da pričaju dok traje ponuda, ali kažu da će država doneti odluku do 18. januara, kada i ističe rok.

Beogradska autobuska stanica je jedna od retkih kompanija koja i u krizi posluje pozitivno. Prošle godine BAS je zabeležio poslovne prihode od 1,02 milijarde dinara i neto dobitak od 1,3 miliona dinara.

BAS je vlasnik 1,65 hektara zemljišta u centru Beograda. Prema podacima Beogradske berze, samo peroni i parkinzi u Železničkoj ulici leže na 157 ari. BAS je vlasnik i deset objekata ukupne površine oko 19.000 kvadrata. Poseduje i dva restorana, „Golf“ na Košutnjaku i restoran “Susret”, te poslovnicu u Ulici Maršala Birjuzova. Glavni peronski objekti prostiru se na površini od 6.500 kvadrata. U okruženju BAS-ove stanice je i magacin, benzinska pumpa i servis za autobuse. Svi ovi objekti, prema podacima Beogradske berze, zapošljavaju 758 radnika.

Kompanija “Damjan” posluje u vlasništvu porodice Pantelije Damjanovića, koja je, osim hotela “Damjan” i kluba “Kruna”, vlasnik i postrojenja vode “Kruna” i Robne kuće u centru Banjaluke. Pantelija je svojevremeno bio poslanik SRS u Skupštini Srpske. Ova kompanija bila je i većinski vlasnik hotela “Bosna” u Banjaluci.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik