Hrvatski Farmas preuzeo srpski Ni medik

Hrvatska kompanija Farmas (PharmaS) preuzela je srpsku farmaceutsku kompaniju Ni medik (Medic), u okviru investicije u Srbiji od 11 miliona evra. Investicija obuhvata i preuzimanje povezane firme za distribuciju lekova In med i ulaganja u razvoj poslovanja, uključujući i završetak izgradnje fabrike generičkih lekova u Zrenjaninu. Plan je da se Farmas koji je krajem 2008. godine osnovao hrvatski privrednik i bivši vlasnik mlekara Dukat i Somboled Luka Rajić, razvije u regionalnu kompaniju. Za farmaceutsku kompaniju za proizvodnju generičkih lekova Farma priorit u regionu je bio dolazak na srpsko tržište, na kojem se nove terapije pojavljuju sa tri do četiri godine kašnjenja za Hrvatskom. Ni medik u pogonu u Beogradu trenutno proizvodi devet lekova i godišnja vrednsot proizvodnje je oko dva miliona evra. Nova fabrika generičkih lekova u Zrenjaninu, koja bi trebalo da počne proizvodnju polovinom 2012. godine, omogućiće proširenje proizvodnog programa i povećanje kapaciteta na za oko 10 miliona pakovanja lekova godišnje.

Hrvatski Farmas preuzeo srpski Ni medikHrvatska kompanija Farmas (PharmaS) preuzela je srpsku farmaceutsku kompaniju Ni medik (Medic), u okviru investicije u Srbiji od 11 miliona evra, izjavila je danas predsednica Uprave Farmasa Zdravka Knežević.

Na konferenciji za novinare ona je kazala da investicija obuhvata i preuzimanje povezane firme za distribuciju lekova In med i ulaganja u razvoj poslovanja, uključujući i završetak izgradnje fabrike generičkih lekova u Zrenjaninu.

Kako je istakla Knežević, plan je da se Farmas koji je krajem 2008. godine osnovao hrvatski privrednik i bivši vlasnik mlekara Dukat i Somboled Luka Rajić, razvije u regionalnu kompaniju.

Knežević je navela da je za farmaceutsku kompaniju za proizvodnju generičkih lekova Farma priorit u regionu bio dolazak na srpsko tržište, na kojem se nove terapije pojavljuju sa tri do četiri godine kašnjenja za Hrvatskom.

Direktor Ni medika Radivoj Topalov kazao je da Ni medik u pogonu u Beogradu trenutno proizvodi devet lekova i da je godišnja vrednsot proizvodnje oko dva miliona evra.

Nova fabrika generičkih lekova u Zrenjaninu, koja bi trebalo da počne proizvodnju polovinom 2012. godine, omogućiće proširenje proizvodnog programa i povećanje kapaciteta na za oko 10 miliona pakovanja lekova godišnje, kazao je on.

Topalov je najavio i da će u narednoj godini biti registrovano 20 novih lekova, a očekuje se i registracija šest lekova koji će se izvoziti u Bosnu i Hercegovinu.

Kako su kazali na konferenciji za novinare, preduzeća Ni medik i In med od sledeće godine će promeniti ime u Farmas.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik