I Amerikanci u trci za Telekom

Bez autora
Nov 28 2010

Dokumentaciju za učešće na tenderu za kupovinu dela akcija kompanije Telekom Srbija otkupila je američka kompanija Amerikan mobajl, saznaje Beta. Kompanija je u vlasništvu porodice Slim i najvećeg američkog operatera AT&T. Karlos Slim je, najbogatiji čovek na svetu čija se imovina procenjuje na 83 milijarde dolara, vlasnik 45 odsto, a AT&T 25 odsto, dok je ostatak akcija u vlasništvu malih akcionara i jednog fonda. "Amerikan mobajl" je pravi džin u ovom poslu, sa preko 211 miliona korisnika mobilne i 25 miliona korisnika fiksne telefonije. Zbog velikog ineteresovanja Vlada je u četvrtak produžila rok za otkup tenderske dokumentacije do 10. decembra. Dokumentaciju su pored amerikanaca otkupili i Telekom Austrije, Dojče telekom i Frans telekom. Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija, dok preostalih 20 odsto poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela.

I Amerikanci u trci za TelekomJedna od najvećih svetskih kompanija u oblasti mobilne i fiksne telefonije, "Amerikan mobajl" otkupila dokumentaciju za učešće na tenderu za kupovinu dela akcija Telekoma Srbije.

Dokumentaciju za učešće na tenderu za kupovinu dela akcija kompanije Telekom Srbija otkupila je američka kompanija Amerikan mobajl, saznaje Beta. Kompanija je u vlasništvu porodice Slim i najvećeg američkog operatera AT&T.

Karlos Slim je, najbogatiji čovek na svetu čija se imovina procenjuje na 83 milijarde dolara, vlasnik 45 odsto, a AT&T 25 odsto, dok je ostatak akcija u vlasništvu malih akcionara i jednog fonda. "Amerikan mobajl" je pravi džin u ovom poslu, sa preko 211 miliona korisnika mobilne i 25 miliona korisnika fiksne telefonije.

Zbog velikog ineteresovanja Vlada je u četvrtak produžila rok za otkup tenderske dokumentacije do 10. decembra. Dokumentaciju su pored amerikanaca otkupili i Telekom Austrije, Dojče telekom i Frans telekom.

Vlada Srbije poseduje 80 odsto akcija, dok preostalih 20 odsto poseduje grčki OTE, u kojem Dojče telekom ima 30 odsto udela.

Grci su najavili da će sigurno prodati svojih 20 odsto akcija, saznaje Beta. Ministarstvo finansija objavilo je 20. oktobra tender za prodaju 51 odsto akcija Telekoma Srbije, čija je ukupna vrednost procenjena na 2,43 milijarde evra.

Kompanija Telekom Srbija imala je profit od 13,3 milijarde dinara u 2009. godini i prema tome bila kompanija sa najvećom neto dobiti na sprskom tržištu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik