ICBC preuzima Bank of East Asia

Bez autora
Jan 23 2011

Prvi put u istoriji, kineska državna banka sklopila je ugovor prema kom će postati većinski vlasnik jedne američke financijske institucije.Industrial & Commercial Bank of China, prema nekim merilima najveća svetska banka, pristala je da plati oko 100 miliona dolara za 80 posto vlasništva u američkom ogranku Bank of East Asia, čije je sedište u Hong Kongu, ali koja ima 13 poslovnica u američkim saveznim državama Kalifornija i New York.

ICBC preuzima Bank of East AsiaPrvi put u istoriji, kineska državna banka sklopila je ugovor prema kom će postati većinski vlasnik jedne američke financijske institucije.

Industrial & Commercial Bank of China, prema nekim merilima najveća svetska banka, pristala je da plati oko 100 miliona dolara za 80 posto vlasništva u američkom ogranku Bank of East Asia, čije je sedište u Hong Kongu, ali koja ima 13 poslovnica u američkim saveznim državama Kalifornija i New York.

Ugovor je potpisan u Chicagu ove nedelje, na kraju četvorodnevne posete kineskog predsednika Hu Jintaoa Sjedinjenim Američkim Državama. Američka regulatorna tela tek treba da odobre ugovor, što bi moglo potrajati do kraja godine.

Kineska vlada ima 70 posto vlasničkog udela u spomenutoj kineskoj banci i ukoliko ugovor bude potvrđen, biće to prvi put da jednu američku finansijsku instituciju kontroliše banka u vlasništvu kineske vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik