IGH-u tvrtke za 40 mil. kn, širi se i izvan granica

Bez autora
Mar 29 2010

IGH upravo provodi veliko restruktuiranje – rješava se svega što mu ne spada u osnovni posao te istovremeno kupuje tvrtke koje su njegov core biznis. Tako je za oko 40 milijuna kuna kupio, odnosno dovršio proces preuzimanja, dviju tvrtki – Geotehnike Inženjering (izvođačke tvrtke specijalizirane za gradnju pilota i dijafragmi s velikim iskustvom poslovanja na Bliskom Istoku i ostalim stranim tržištima) te Projektnog biroa Palmotićeva 45, tvrtku s dugom tradicijom projektiranja u cestogradnji. IGH se odlučio grupirati upravo u svojim osnovnim djelatnostima – ispitivanju terena prije gradnje te projektiranju, tako da su obje spomenute tvrtke u IGH pronašle svoje mjesto. Ove dvije akvizicije za IGH, međutim, nisu ni prvo, ali ni posljednje preuzimanje projektantskih, odnosno izvođačkih tvrtki.

IGH-u tvrtke za 40 mil. kn, širi se i izvan granicaIGH upravo provodi veliko restruktuiranje – rješava se svega što mu ne spada u osnovni posao te istovremeno kupuje tvrtke koje su njegov core biznis.

Preuzimanje


Tako je za oko 40 milijuna kuna kupio, odnosno dovršio proces preuzimanja, dviju tvrtki – Geotehnike Inženjering (izvođačke tvrtke specijalizirane za gradnju pilota i dijafragmi s velikim iskustvom poslovanja na Bliskom Istoku i ostalim stranim tržištima) te Projektnog biroa Palmotićeva 45, tvrtku s dugom tradicijom projektiranja u cestogradnji.

IGH se odlučio grupirati upravo u svojim osnovnim djelatnostima – ispitivanju terena prije gradnje te projektiranju, tako da su obje spomenute tvrtke u IGH pronašle svoje mjesto. Ove dvije akvizicije za IGH, međutim, nisu ni prvo, ali ni posljednje preuzimanje projektantskih, odnosno izvođačkih tvrtki.

Kako neslužbeno doznajemo IGH bi doskora mogao preuzeti slične tvrtke u Austriji ili, primjerice, Mađarskoj budući da se u toj najvećoj projektantskoj tvrtki spremaju za nove poslovne poduhvate. Iz izvora bliskih IGH čuje se kako u toj kući, zapravo, koriste krizu kako bi bitno ojačali, odnosno povećali ionako poprilično moćni položaj na projektantskom tržištu. S druge strane za IGH je ovo dugoočekivana pozitivna vijest nakon niza propalih poslova. Prvo je IGH odustao od kupnje zemljišta Zagrepčanke, zatim je zajedno s Konstruktorom i Tehnikom ostao bez posla stoljeća, odnosno gradnje autoceste u Crnoj Gori (iako su u Konstruktoru i dalje uvjereni da posao još nije propao), niti će se, čini se, novi terminal zagrebačke zračne luke graditi prema pobjedničkom idejnom rješenju koje potpisuje i Jure Radić, šef IGH.

U posao s Grcima

Kako se može čuti u toj tvrtki već razmišljaju kako bi Projektni biro Palmotićeva 45 mogao sa stranim projektantskim kućama nastupati na raznim natjječajima. Pa tako i s Grcima na projektiranju autoceste u C. Gori, budući da crnogorska Vlada o tom poslu pregovara s grčkim konzorcijem.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik