Imovina "Agrokomerca" ponovo na bubnju

Bez autora
Aug 16 2023

Pred Općinskim sudom u Cazinu će se 3. oktobra održati prva javna prodaja nekretnina koje pripadaju kompaniji "Agrokomerc" iz Velike Kladuše.

Radi se o poslovnom kompleksu nekadašnje mesne industrije u cazinskom naselju Pjanići sa zemljištem koje pripada tom objektu. Prodaja će se održati kroz javno nadmetanje radi naplate potraživanja "Agrokomerca" prema većem broju fizičkih i pravnih lica.

Među potražiocima prevladavaju mahom fizička lica, ali ima i poneko pravno, poput firme "Lijanovići" iz Širokog Brijega, koja po presudi iz 2016. potražuje 217.704 maraka.

Na prodaju će biti ponuđena poslovna zgrada površine od 31.898 metara kvadratnih i zemljište uz privrednu zgradu u površini od 80.815 kvadrata, te poslovna zgrada u privredi u površini od 29.046 m2 u naselju Tržačka Raštela.

Tržišna vrijednost nekretnina iznosi 35.157.150 maraka, utvrđena po vještaku građevinske struke, a prodaja će biti obavljena usmenim nadmetanjem, s tim da se na prvom ročištu nepokretnosti neće moći prodati ispod polovine utvrđene vrijednosti.

U objektima koji su ponuđeni na prodaju u prijeratnom periodu se prerađivalo meso purana, po kojem je "Agrokomerc" nadaleko bio poznat, a tu je bila smještena i kafilerija koja je nekadašnjeg velikokladuškog giganta svrstavala među najveće proizvođače stočnog brašna.

Na ovaj način nastavlja se rasprodaja imovine "Agrokomerca", a u proteklim godinama, zbog ogromnih dugovanja prema potražiocima i utuživanja od strane povjerilaca, rasprodani su brojni objekti koji su bili srce ove prehrambene industrije.

Tako je prije dvije godine prodata i poslovno-upravna zgrada u samom centru Velike Kladuše, inače jedan od simbola "Agrokomerca" i Velike Kladuše.

Najveći dio respektabilne imovine ranije je prodat kompaniji "AC Food" iz Sarajeva, koja posluje u sastavu "AS holdinga", a u tom paketu prodate su i licence za mnoge od prehrambenih brendova po kojima je "Agrokomerc" bio poznat.

U poslijeratnom periodu preduzeće se nalazi u vlasništvu Vlade Federacije BiH, a ukupna dugovanja "Agrokomerca" ranije su procijenjena na preko 135 miliona maraka, s tim da se gotovo polovina dugova odnosi na neisplaćene plate zaposlenima te obaveze prema društvenim fondovima. Jedno od prava koje su preostali radnici zbog toga lišeni jeste i zdravstveno osiguranje, pa su godinama primorani da sami plaćaju svoje liječenje.

U Sindikatu radnika ove firme su ogorčeni što su u proteklim godinama privatnim kompanijama prodati najvitalniji dijelovi "Agrokomerca" te je time onemogućeno da preduzeće jednog dana eventualno stane na zdrave noge.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik