IRB RS kontroliše ugovor o privatizaciji

Bez autora
Mar 11 2011

Savjet za privatizaciju RS zadužio je juče Investiciono-razvojnu banku RS da što prije obavi kontrolu ugovora o privatizaciji "Fabrike duvana" Banjaluka jer to do sada nikada nisu uradili, dok su inspektori rada zaduženi da na licu mjesta utvrde da li su otkazi radnicima dati zakonito ili ne. Na sjednici predloženo i da se razmisli o mogućnosti raskida ugovora ako IRB i inspekcija utvrde da je bilo kršenja zakona. Očigledno je da se u ovom preduzeću krši ugovor o prodaji državnog kapitala. "Fabrika duvana" Banjaluka tipičan je primjer loše, kriminalne i bezobrazne privatizacije čiji motiv nije bila proizvodnja već atraktivno zemljište u centru grada koje daje niz mogućnosti za bogaćenje na veoma lak način.

IRB RS kontroliše ugovor o privatizacijiSavjet za privatizaciju RS zadužio je juče Investiciono-razvojnu banku RS da što prije obavi kontrolu ugovora o privatizaciji "Fabrike duvana" Banjaluka jer to do sada nikada nisu uradili, dok su inspektori rada zaduženi da na licu mjesta utvrde da li su otkazi radnicima dati zakonito ili ne.

"Glas Srpske" saznaje da je na sjednici predloženo i da se razmisli o mogućnosti raskida ugovora ako IRB i inspekcija utvrde da je bilo kršenja zakona.

Komentarišući otkaze u "Fabrici duvana" Banjaluka, predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić rekla je da je očigledno da se u ovom preduzeću krši ugovor o prodaji državnog kapitala.

- "Fabrika duvana" Banjaluka tipičan je primjer loše, kriminalne i bezobrazne privatizacije čiji motiv nije bila proizvodnja već atraktivno zemljište u centru grada koje daje niz mogućnosti za bogaćenje na veoma lak način. Za kontrolu tog ugovora zadužena je Investiciono-razvojna banka RS, odnosno Vlada RS. Sve što se dešava u ovom trenutku u tom preduzeću je nezakonito - kazala je Mišićeva.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS Petar Đokić rekao je da će svaki ugovor o privatizaciji biti podvrgnut reviziji da se vidi da li su novi vlasnici izvršili sve svoje obaveze, i tamo gdje se zaključi da su kršene odredbe ugovora, biće preduzete ugovorom definisane mjere.

- Vlada će biti na strani radnika, ali onim mjerama koje možemo da preduzimamo u skladu sa zakonom - kazao je Đokić.

On je podsjetio da Vlada brine o radnicima koji ostaju bez posla i da je u proteklih nekoliko sedmica, kada su radnici zbog različitih razloga ostajali bez posla, preduzimala mjere koje su joj na raspolaganju.

Sindikat

Predsjednik Sindikalne organizacije "Fabrike duvana" Banjaluka Miroslav Marinković rekao je da radnici imaju pokazatelje na osnovu kojih se vidi da je ugovor o privatizaciji prekršen.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik