IRB RS planira da proda državni kapital u deset preduzeća

Bez autora
Mar 11 2021

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske planira da ove godine proda državni kapital u deset preduzeća, a u firmama čije će akcije biti ponuđene na prodaju očekuju da će se pojaviti investitor koji će ojačati proizvodnju.

Na listi za privatizaciju u ovoj godini, koju je objavio IRB RS, nalaze se tri akcionarska društva sa stoprocentnim državnim kapitalom čija prodaja u prethodnih nekoliko pokušaja nije uspjela.

Riječ je o preduzećima “Novi mermer” Šekovići, “Novi autodijelovi” Rudo i “Nova tvornica prečistača” Rogatica. U planu privatizacije, između ostalih, nalaze se i Rudnik željezne rude “Ljubija”, “Mlinpek” iz Prnjavora i “Budućnost” iz Šamca.

Direktorica “Nove tvornice prečistača” Jadranka Čović istakla je za “Glas Srpske” da je ovu firmu 2009. godine kupila Vlada RS, zahvaljujući kojoj i dalje opstaju.

- Godinama se borimo sa nedostatkom posla na tržištu. Radili smo za vodeća preduzeća kao što su “Famos”, “14. oktobar”, “IMR”, “IMT”, “FAP”, ali je većina tih firmi propala, pa smo i mi izgubili kupce. Trenutno nemamo posla i zbog kineskih i turskih filtera, koji na naše tržište dolaze po veoma niskim cijenama - kazala je Čovićeva.

Dodala je da je problem to što nemaju novca da ulažu u nove proizvodne linije i prate savremene tokove proizvodnje.

- Nadamo se da će se ove godine pojaviti kupac, jer situacija je trenutno jako teška. Spali smo na 14 radnika i ako se ne pojavi neki investitor, sumnjam da ćemo i mi ovdje ostati - rekla je Čovićeva, dodajući da je fabrika velika, troškovi ogromni, dok objekti plako propadaju.

Direktor u Fabrici namještaja “Budućnost” iz Šamca Marijan Mišić, koji u ovom preduzeću ima većinski paket, kaže da je visoka cijena jedini razlog što nikad nije kupio ostatak akcija.

- Jedan od naših gorućih problema, koji je u neku ruku dovodi u pitanje dalji opstanak ovog preduzeća, jeste nedostatak radne snage na području Šamca. Ostali su radnici koji imaju od 50 do 65 godina. Kad oni odu u penziju neće imati ko da radi, dok posla ima - kazao je Mišić.

Prema njegovim riječima, u ovoj fabrici radi oko 100 radnika, ali broj zaposlenih iz dana u dan opada.

- Kamo sreće da se neko javi, ali prosto ne vjerujem u to, jer poslovna klima u ovom dijelu Srpske nije nimalo povoljna - rekao je Mišić.

Ekonomista Predrag Duduković istakao je da prilikom prodaje državnog kapitala treba nastojati da on ode u ruke investitoru koji ozbiljno planira da podigne na noge ta preduzeća, koja nisu u dobrom stanju.

- Ima pozitivnih primjera investitora koji su iz dobre namjere kupili neko preduzeće i sad ostvaruju dobit. Međutim, ima i špekulanata koji kupuju ta preduzeća i bave se ko zna kakvim radnjama. Ta preduzeća odu u propast i na kraju samo ostanu dugovi za poreze i doprinose, tako da efekat koji je trebalo da bude postignut izostane - rekao je Duduković.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik