Kad uspe privatizacija

Bez autora
Feb 23 2011

Privatizacija u poslednjih deset godina, uglavnom nije uspela da podigne na noge fabrike u prestonici. Veliki broj ih je otišao pod stečaj, neke su i posle kupovine ostale bez planiranih ulaganja, dok su lokacije pojedinih "posrnulih" giganata iskorišćene za izgradnju raznih neindustrijskih kompleksa. Ipak, primeri kao što su "Imlek", "Koka kola","Galenika" i nekoliko drugih fabrika dokazuju da je moguće uspešno poslovati u Beogradu. Tako "Štark", koji trenutno ima 1.022 zaposlena, godišnje proizvodi oko 25.000 tona konditorskih proizvoda, od kojih se čak 30 odsto plasira na tržište van Srbije. Njihovom uspehu značajno je doprinelo konstantno ulaganje u kvalitet i razvoj novih tehnologija. Bez obzira na teške okolnosti i ekonomsku krizu, uspeli su da prošle godine ostvare ukupni rast prodaje od tri odsto i neto prihod od 73 miliona evra.

Kad uspe privatizacijaPrivatizacija u poslednjih deset godina, uglavnom nije uspela da podigne na noge fabrike u prestonici.

Veliki broj ih je otišao pod stečaj, neke su i posle kupovine ostale bez planiranih ulaganja, dok su lokacije pojedinih "posrnulih" giganata iskorišćene za izgradnju raznih neindustrijskih kompleksa.

Ipak, primeri kao što su "Imlek", "Koka kola","Galenika" i nekoliko drugih fabrika dokazuju da je moguće uspešno poslovati u Beogradu.

Tako "Štark", koji trenutno ima 1.022 zaposlena, godišnje proizvodi oko 25.000 tona konditorskih proizvoda, od kojih se čak 30 odsto plasira na tržište van Srbije.

- Mislim da je našem uspehu značajno doprinelo konstantno ulaganje u kvalitet i razvoj novih tehnologija - rekao je Matjaž Vodopivec, generalni direktor "Štarka".

- Bez obzira na teške okolnosti i ekonomsku krizu, uspeli smo da prošle godine ostvarimo ukupni rast prodaje od tri odsto i neto prihod od 73 miliona evra. Ti rezultati sami po sebi govore o našem doprinosu privredi Srbije, odnosno Beograda. Naravno, ne treba zanemariti ni redovne plate zaposlenih, koje su iznad proseka primanja u Srbiji. Kao deo "Atlantik grupe", u čijem smo sastavu od novembra prošle godine, očekujemo, takođe, dodatni zamah koji proizlazi iz povezanosti unutar velikog poslovnog sistema.

"Štark" je u poslednjih pet godina investirao pozamašnih 15 miliona evra u automatizaciju pakovanja, modernizaciju proizvodnje i generalno poboljšanje uslova rada. Sličnu viziju imali su vlasnici "Imleka" koji su posle privatizacije 2003. godine investirali čak 50 miliona evra u primarnu proizvodnju.

- Za vreme nove vlasničke strukture naši prihodi su duplirani - kaže Slobodan Petrović, generalni direktor "Imleka".

- Imamo 1.400 zaposlenih radnika, a tokom poslednjih nekoliko godina kompletno je zamenjena sva oprema i tehnologija. Za svu tu modernizaciju, kao što su nove linije i punionice uloženo je oko 80 miliona evra.

Privredi Beograda, ova fabrika doprinosi, pre svega, kroz značajan broj zaposlenih i veliki obim proizvodnje, ali i različite subvencije. Tako su za ovu godinu planirana dotiranja građanima za kupovinu 2.000 krava.

Nažalost, sve ovo je daleko od nekadašnjeg sjaja beogradske industrije, koja je prema statističkim podacima 1988. godine zapošljavala 214.600 radnika. Danas je u celoj Srbiji u sektoru proizvodnje svega nešto malo više od 356.000 ljudi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik