Kina želi vlasnički udjel u Luci Koper

Bez autora
Nov 02 2010

Osnivanje logističkog holdinga u kojem bi se udružile Slovenske željeznice, Luka Koper i Intereuropa je sve neizvjesnije, pa nadležna ministarstva razmišljaju o drugim scenarijima za spomenuta poduzeća. Jedna od mogućnosti je da manjinski vlasnik Luke Koper nakon dokapitalizacije postane jedan od kineskih državnih fondova. Luka Koper već pregovara o suradnji s kineskom lukom Tianjin, a kineskim ulagačima vjerojatno bi bio ponuđen udjel manji od 20 posto. U slovenskom ministarstvu financija mogućnost da kineski državni fond postane manjinski vlasnik Luke Koper nisu niti potvrdili, niti zanijekali. Prodaju Luke Koper komentirat će Vlada kada budu prihvaćeni odgovarajući strateški dokumenti i smjernice za sektor logistike i transporta. Ministarstvo za financije aktivno podupire ulazak slovenskog gospodarstva na strana tržišta te promociju slovenskih geostrateških i ekonomskih prednosti te se s kineskim partnerima pregovara na najvišoj političkoj razini, kao i na razini ministarstava za financije, središnjih i komercijalnih banaka te poduzeća.

Kina želi vlasnički udjel u Luci KoperOsnivanje logističkog holdinga u kojem bi se udružile Slovenske željeznice, Luka Koper i Intereuropa je sve neizvjesnije, pa nadležna ministarstva razmišljaju o drugim scenarijima za spomenuta poduzeća.

Jedna od mogućnosti je da manjinski vlasnik Luke Koper (LJSE:LKPG) nakon dokapitalizacije postane jedan od kineskih državnih fondova, piše slovenski list Delo pozivajući na svoje izvore.

Luka Koper već pregovara o suradnji s kineskom lukom Tianjin, podsjeća slovenski list, te navodi kako bi kineskim ulagačima vjerojatno bio ponuđen udjel manji od 20 posto.

U slovenskom ministarstvu financija mogućnost da kineski državni fond postane manjinski vlasnik Luke Koper nisu niti potvrdili, niti zanijekali.

„Prodaju Luke Koper komentirat će Vlada kada budu prihvaćeni odgovarajući strateški dokumenti i smjernice za sektor logistike i transporta“, navodi se u odgovoru Ministarstva na upit Dela.

U odgovoru se dodaje da ministarstvo za financije aktivno podupire ulazak slovenskog gospodarstva na strana tržišta te promociju slovenskih geostrateških i ekonomskih prednosti te da se s kineskim partnerima pregovara na najvišoj političkoj razini, kao i na razini ministarstava za financije, središnjih i komercijalnih banaka te poduzeća.

Iz ministarstva prometa odgovorili su da nikakvih konkretnih ponuda za kupnju udjela u Luci Kopar nisu zaprimili.

Slovenska država je s 51-postotnim udjelom najveći vlasnik Luke Koper, a preko Kapitalske družbe i Slovenske odškodninske družbe kontrolira još 16,2 posto dionica koparskog poduzeća. Kineske ulagače pak ne zanima samo Luka Koper, nego i željeznice i telekomunikacije, od kojih se spominju Telekom Slovenije (LJSE:TLSG) i T-2, navodi Delo.

Luka Koper i Telekom se smatraju strateškim ulaganjima države i njih određuje državna strategija upravljanja kapitalnim ulaganjima.

Na obostrani interes za suradnju ukazuje živahna slovensko-kineska diplomacija, piše Delo. Kina je interes za Luko Koper i logistički holding pokazala već prilikom lipanjske posjete slovenskog premijera Boruta Pahora Kini, a Sloveniju bi uskoro trebao posjetiti potpredsjednik kineske vlade. U studenom bi se u Pekingu trebao održati i sastanak slovensko-kineske gospodarske komisije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik