Kreće potraga za kupcem Agroduhana

Bez autora
Mar 29 2021

U tijeku su pripreme za potragu za strateškim partnerom za još jednu tvrtku iz većinskog državnog portfelja, slatinskog proizvođača i obrađivača duhanskog lista Agroduhana.

CERP je, po odluci Vlade iz prošle godine, kada je Agroduhanu osigurao predujam za stabilno poslovanje do provođenja dokapitalizacije, angažirao Hita-vrijednosnice za izradu procjene vrijednosti slatinske tvrtke, no, prema dostupnim informacijama, sve je izglednije da se neće tražiti partnera za dokapitalizaciju, nego će se ići u klasičnu privatizaciju, prodajom većinskog paketa dionica putem javnog natječaja.

Pisma namjere


Za razmišljanje o mijenjanju smjera kojeg je u svojoj Odluci iz siječnja 2020. postavila Vlada i čije provođenje je zacrtano do kraja 2021., prema neslužbenim informacijama, zaslužan je velik interes koji je u proteklom razdoblju pobudila najava traženja investitora za Agroduhan, a iz pisama interesa svi su iskazali zanimanje upravo za kupnju dionica.

Riječ je, navodno, o jednom velikom domaćem igraču, koji nije izravno vezan uz duhansku proizvodnju, te o više inozemnih ulagača, no stvaran interes, naravno, utvrdit će se tek kada se postave uvjeti i objavi javni poziv za prikupljanje ponuda.

Neslužbeno iz krugova glavnog duhanskog igrača u Hrvatskoj, BAT-a u čijem je vlasništvu uz Tvornicu duhana Rovinj i tvrtka Hrvatski duhani iz Virovitice, koja je uz Agroduhan drugi najveći obrađivač duhana u Hrvatskoj, nije zainteresiran za sudjelovanje u preuzimanju slatinskog konkurenta.

Zasad još nema informacija kada se može očekivati natječaj, jer je osnovni preduvjet da temeljem procjene vrijednosti Agroduhana i prijedloga CERP-a resorna ministrica poljoprivrede Marija Vučković dobije od Vlade odobrenje za promjenu odluke o dokapitalizaciji, na kojoj je temeljeno odobrenje predujma u iznosu od 7,66 milijuna kuna za osiguranje stabilnosti poslovanja slatinske tvrtke.

Propali pokušaji

Agroduhan je država već više puta pokušala privatizirati, a u siječnju prošle godine otvoren je bio i poziv za dokapitalizaciju, no bez odaziva. Tada se tražilo ulagača koji bi temeljni kapital od 25,4 milijuna kuna podebljao za 20 milijuna kuna. U ranijem scenariju računalo se i da u dokapitalizaciji sudjeluje država, no sada se otvaraju vrata za njezino povlačenje.

U Agroduhanu država posjeduje 22.793.000 dionica nominalno vrijednih po 1 kunu, odnosno ima udjel od 89,6 posto i sve dionice su raspoložive za prodaju.

Tvrtka, inače, redovito iskazuje dobit, uz prihode koji se drže na razini od oko 45 milijuna kuna, no godinama naoko idiličnu sliku narušavaju repovi koje Agroduhan vuče još od 2008. i odgađane obveze za pozajmicu i kredit koje ima prema CERP-u i HPB-u.

Uprava na čelu s predsjednikom Tomislavom Tomićem priprema završno izvješće za prošlu godinu, u kojem će provesti financijsko usklađivanje, te će prvi put iskazati gubitak, koji će biti značajan, oko 14 milijuna kuna.

No, tekuće poslovanje je prema njegovim riječima stabilno, obveze prema dobavljačima, kooperantima, radnicima uredno se ispunjava, a upravo je s kooperantima ugovorena proizvodnja za ovu godinu na 610 hektara.

To je nešto manje nego lani, za oko 90 hektara, što Tomić dovodi u vezu s već dugo prisutnim trendom gubitka kooperanata koji odustaju zbog starenja, a mladi se ne prihvaćaju ove inače visoko profitabilne kulture, koja iziskuje intenzivan rad. Hrvatski duhan, kako se doznaje, ove je godine ugovorio proizvodnju duhana na oko 2800 hektara.

Za daljnje poslovanje Agroduhana, inače 100-postotnog izvoznika, neizbježno je osigurati kapital, jer i iz branše svi se slažu da je za pridobivanje kooperanata, osim problema sa zemljištem, nužno ulaganje u automatizirane sušnice i mehaničke berače.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik