Kreće prodaja imovine rudnika u BiH zbog enormnih dugova

Bez autora
Nov 26 2023

Poreska uprava Federacije BiH, Kantonalna poreska kancelarija Zenica, oglasila je prodaju zaplenjene imovine dva rudnika u Federaciji BiH.

Prodaja se organizuje radi namirenja dužnikovih poreskih obaveza poreskog obveznika, putem prve javne aukcije.

Prodaje se imovina rudnika mrkog uglja “Kakanj” ukupne vrijednosti 6.367.700 KM, izvještava "Biznisinfo.ba".

Riječ je o tri lota koja pripadaju pogonu Stara jama. Svaki obuhvata po kuću, zgradu i dvorište, u vrijednosti od po 1.7 miliona KM, 2.1 miliona KM i 2.5 miliona KM, na adresi 7. Muslimanske brigade b.b.

Takođe se prodaje imovina rudnika mrkog uglja “Zenica” u vrijednosti od 2.296.200 KM. Riječ je o nekretnini površine čak 73.788 metara kvadratnih koja pripada rudniku Stranjani.

Prva javna aukcija će se održati 7. decembra 2023. godine (četvrtak) u zgradi Kantonalne poreske kancelarije Zenica.

Inače, oba ova rudnika posluju u sastavu Elektroprivrede BiH, te spadaju u najveće poreske dužnike u entitetu.

Prema posljednjim podacima koje su objavljeni, a koji pokazuju stanje na dan 30. septembar ove godine, rudnik Zenica ima dug od oko 150 miliona KM, a rudnik Kakanj oko 91 milion KM, podsjeća "BiznisInfo.ba".

Riječ je o listi poreskih obveznika sa iznosom duga po osnovu poreza, doprinosa, taksi i drugih naknada. Na toj listi se rudnik Zenica nalazi na 3. a Kakanj na 7. mjestu najvećih dužnika u Federaciji.

Podsjeća se da je Elektroprivreda BiH u periodu januar-septembar 2023. godine ostvarila gubitak od oko 50 miliona KM. Trend negativnog poslovanja uzrokovanog energetskim, cjenovno-troškovnim i drugim okolnostima, biće nastavljen i do isteka godine.

Negativno poslovanje uzrokovano je prvenstveno kontinuiranim smanjenjem isporuka uglja iz rudnika Koncerna EPBiH u periodu 2020-2022, koje je nastavljeno i do septembra ove godine, povećanjem cijene uglja i troškova njegovog prevoza, smanjenjem proizvodnje električne energije i bilansnih viškova kojima su, plasiranjem na tržištu, nadoknađivane razlike u odnosu proizvodna - prodajna cijena za javno snabdijevanje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik