Kuda leti JAT ervejz?

Dok Skupština Srbije raspravlja o razvoju domaćeg aviosaobraćaja i garanciji Vlade na kredit "Jat ervejza" za zakup dva aviona nove generacije, sudbina našeg nacionalnog avioprevoznika još uvek nije poznata. Jedino što je za sada sigurno jeste da je stav Vlade Srbije da "Jat ervejz" dobije strateškog partnera sa većinskim vlasništvom. Radnici su voljni da rade, kako bi pomogli da kompanija opstane. Međutim, država je zakasnila sa obnovom Jata barem deset godina, jer danas ako hoćete da kupite nov avion na isporuku morate da čekate oko tri godine, a jedan nov košta 50 miliona evra. Kad se sabere zamena sadašnje flote od nekih 12 aviona, nama treba oko 700 miliona evra, a to je velik novac za ovu državu. Greška svega ovoga je to što nije rađeno polako, jedan po jedan. Jednostavno došli smo do kraja i sad kako se izvući? Država nema para za nove avione i sad mora a traži strateškog partnera i da se odrekne svoje zarade koju je do sada imala...

Kuda leti JAT ervejz?Dok Skupština Srbije raspravlja o razvoju domaćeg aviosaobraćaja i garanciji Vlade na kredit "Jat ervejza" za zakup dva aviona nove generacije, sudbina našeg nacionalnog avioprevoznika još uvek nije poznata.

Jedino što je za sada sigurno jeste da je stav Vlade Srbije da "Jat ervejz" dobije strateškog partnera sa većinskim vlasništvom.

Dragan Divić, predsednik sindikata pilota "Jat ervejza" poručuje da su radnici voljni da rade, kako bi pomogli da kompanija opstane. Međutim, on smatra da je država zakasnila sa obnovom Jata barem deset godina, jer kako kaže, danas ako hoćete da kupite nov avion na isporuku morate da čekate oko tri godine, a jedan nov košta 50 miliona evra.

"Kad se sabere zamena sadašnje flote od nekih 12 aviona, nama treba oko 700 miliona evra, a to je velik novac za ovu državu. Greška svega ovoga je to što nije rađeno polako, jedan po jedan. Jednostavno došli smo do kraja i sad kako se izvući? Država nema para za nove avione i sad mora a traži strateškog partnera i da se odrekne svoje zarade koju je do sada imala" – objašnjava kapetan Divić.

Dobitak strateškog partnera

Novi strateški partner Jata dobiće i takozvane "slotove", odnosno, udarne termine sletanja i poletanja na velikim evropskim aerodromima, što mnoge kompanije nemaju, a dobiće i 40 % tržišta Ardodroma Beograd što je više od milion putnika.

"To će dobiti novi starteški partner. Dobiće stručne ljude, pilote u čijim su sigurnim rukama naši avioni, dobiće stručno osoblje. Organizovanje kompanije nije lako jer ima veoma teških kadrovskih i stručnih uslova koje treba ispuniti", kaže generalni direktor "Jat ervejza" Srđan Radovanović.

Milion putnika

"U ovom trenutku rade se udruživanja svih svetskih aviokompanija u Americi, Evropi i dalekom istoku, tako da to što će "Jat ervejz" da uđe u strateško partnerstvo sa nekom velikom kompanijom je neminovnost. Jat kao kompanija mora da postoji i sa strateškim partnerom i bez njega", poručuje državni sekretar Ministarstva za infrastrukturu, zadužen za vazdušni saobraćaj, Miodrag Miljković.

Zanimljivo je to što "Jat ervejz" godišnje preveze više od milion putnika i spada u red najbezbednijih aviokompanija na svetu, a sve to uspeva sa svega 10 aviona od kojih ni jedan nije mlađi od 25 godina.

Budući strateški partner JAT-a, za kojeg će tek biti raspisan tender, moraće da investira u novu flotu, jer bez toga neće moći da ostvari profit, ali će i naslediti veliki broj zaposlenih, među kojima danas ima najmanje onih koji zapravo donose zaradu, a to su stjuardese i piloti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik