Litvanci preuzeli Una banku

Bez autora
Dec 22 2010

Federalna agencija za bankarstvo odobrila je, nakon okončanja javnog poziva, da veći dio aktive bihaćke Una banke preuzme banjalučki Balkan Investment Bank (BIB), u vlasništvu litvanskog kapitala. Time su se stekli uvjeti za ukidanje postupka privremene uprave, ukidanje bankarske dozvole i otvaranje likvidacije nad preostalim dijelom bihaćke banke. Interesi deponenata maksimalno su zaštićeni, a kao primjer navodim da je BIB prihvatio da odmah omogući stopostotnu isplatu depozitarima u iznosu od 8,1 milion maraka. Stopostotno su riješeni i depoziti pravnih lica. Posao na neodređeno vrijeme zadržat će 39 od 54 radnika banke, a preostalih 15 dobit će ponudu o radu na određeno vrijeme.

Litvanci preuzeli Una bankuFederalna agencija za bankarstvo odobrila je, nakon okončanja javnog poziva, da veći dio aktive bihaćke Una banke preuzme banjalučki Balkan Investment Bank (BIB), u vlasništvu litvanskog kapitala.

Time su se stekli uvjeti za ukidanje postupka privremene uprave, ukidanje bankarske dozvole i otvaranje likvidacije nad preostalim dijelom bihaćke banke.

- Interesi deponenata maksimalno su zaštićeni, a kao primjer navodim da je BIB prihvatio da odmah omogući stopostotnu isplatu depozitarima u iznosu od 8,1 milion maraka. Stopostotno su riješeni i depoziti pravnih lica - pojasnio je za naš list direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš.

Posao na neodređeno vrijeme zadržat će 39 od 54 radnika banke, a preostalih 15 dobit će ponudu o radu na određeno vrijeme.

Barš je odbio komentirati tužbu koju su jučer protiv njega i Agencije podnijele Kantonalnom tužilaštvu određene interesne grupe "zbog nezakonitosti cijelog procesa", podsjetivši da je javni poziv vodila višečlana komisija u kojoj su bili predstavnici Federalnog i Kantonalnog ministarstva finansija, Agencije za bankarstvo FBiH i Kantonalnog zavoda zdravstvenog osiguranja i Una banke.

Preostali dio obaveza Una banke koji nije predmet ove kupoprodaje namirivao bi se u daljnjem postupku likvidacije iz preostale imovine koja je, prema knjigovodstvenim evidencijama, veća od obaveza.

Direktor BIB-a Edvinas Navickas izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora, najavivši da će već od danas klijentima i građanima Krajine ponuditi veliki broj raznovrsnih paketa usluga u 11 filijala pod nazivom "Filijala Una Bihać, Balkan investment banka".

Una banka ima poslovne jedinice u Bihaću, Cazinu, Bosanskoj Krupi, Bosanskoj Otoci, Velikoj Kladuši, Bosanskom Petrovcu, Ključu, Bužimu i Sanskom Mostu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik