Livanjska tvornica bez perspektive: Niko ne želi Livteks

Bez autora
Feb 06 2011

Nakon što na tri dosadašnja javna poziva za prodaju imovine fabrike vunenih tkanina Livteks u Livnu nije stigla ni jedna ponuda, Skupština povjerilaca je najavila da će pokretna i nepokretna imovine preduzeća biti prodavana u dijelovima. Na trećem tenderu za prodaju Livteksa, objavljenom u septembru 2010. godine, kao ni na prethodna dva, nije se javio nijedan zainteresirani kupac, iako je ukupna početna cijena imovine preduzeća umanjena 50 posto - sa početnih 12, na šest miliona KM. Livteks je prije rata zapošljavao oko 900 radnika, nakon rata oko 150, a 2007. godine, kada je prestao s radom, zbog višemjesečne blokade žiro-računa uzrokovane nelikvidnošću i nemogućnošću izmirivanja obaveza prema radnicima, fondovima, bankama i dobavljačima, oko 80 radnika.

Livanjska tvornica bez perspektive: Niko ne želi LivteksNakon što na tri dosadašnja javna poziva za prodaju imovine fabrike vunenih tkanina Livteks u Livnu nije stigla ni jedna ponuda, Skupština povjerilaca je najavila da će pokretna i nepokretna imovine preduzeća biti prodavana u dijelovima.

Na trećem tenderu za prodaju Livteksa, objavljenom u septembru 2010. godine, kao ni na prethodna dva, nije se javio nijedan zainteresirani kupac, iako je ukupna početna cijena imovine preduzeća umanjena 50 posto - sa početnih 12, na šest miliona KM.

Livteks je prije rata zapošljavao oko 900 radnika, nakon rata oko 150, a 2007. godine, kada je prestao s radom, zbog višemjesečne blokade žiro-računa uzrokovane nelikvidnošću i nemogućnošću izmirivanja obaveza prema radnicima, fondovima, bankama i dobavljačima, oko 80 radnika. Radnici su više puta mirnim protestima pokušavali izvršiti pritisak na Vladu Livanjskog kantona da se uključi u rješavanje problema ove fabrike. Pošto nije bilo uslova za ponovno pokretanje proizvodnje, Općinskom sudu u Livnu 26. maja 2009. godine dostavljen je zahtjev za pokretanje stečajnog postupka, koji je u toku.

Ukupne neizmirene obaveze Livteksa prema radnicima, bankama i drugim povjeriocima iznose oko osam miliona KM, što je za petinu više od posljednje procijenjene vrijednosti ukupne imovine. Stečajni postupak fabrike, koji će biti okončan likvidacijom, značit će kraj proizvodnje tekstila u livanjskom kraju nakon više od 50 godine i gašenje proizvodnje vunenih štofova u BiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik