MA: Ističe rok za ponude

Bez autora
Dec 15 2010

Rok za dostavljanje ponuda na tender za kupovinu 30 odsto akcija nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajnza (MA) ističe danas u 17 sati. Tender za prodaju 30 odsto ili oko 870,18 hiljada akcija MA raspisan je krajem septembra. Ugovor će o prodaji 30 odsto akcijskog kapitala predvidjeti pravo upravljanja kupca, odnosno mogućnost njegovog odlučujućeg uticaja na sastav, rad i odlučivanje uprave crnogorske kompanije. Ugovor će podrazumijevati i pravo kupca da, nakon dvije godine od sticanja udjela od 30 odsto i ispunjenja investicionih i drugih obaveza, kupi dodatne dionice MA čiji je vlasnik država, čime bi stekao većinsko vlasništvo. Tenderskom dokumentacijom predviđa se i mogućnost formiranja javno-privatnog partnerstva sa Javnim preduzećem Aerodromi Crne Gore, kroz dugoročni sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji...

MA: Ističe rok za ponudeRok za dostavljanje ponuda na tender za kupovinu 30 odsto akcija nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajnza (MA) ističe danas u 17 sati.

Tender za prodaju 30 odsto ili oko 870,18 hiljada akcija MA raspisan je krajem septembra.

Iz Tenderske komisije objašnjeno je da će ugovor o prodaji 30 odsto akcijskog kapitala predvidjeti pravo upravljanja kupca, odnosno mogućnost njegovog odlučujućeg uticaja na sastav, rad i odlučivanje uprave crnogorske kompanije.

Ugovor će podrazumijevati i pravo kupca da, nakon dvije godine od sticanja udjela od 30 odsto i ispunjenja investicionih i drugih obaveza, kupi dodatne dionice MA čiji je vlasnik država, čime bi stekao većinsko vlasništvo.

Tenderskom dokumentacijom predviđa se i mogućnost formiranja javno-privatnog partnerstva sa Javnim preduzećem Aerodromi Crne Gore, kroz dugoročni sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

Pravo učešće na tenderu imaju zainteresovani koji otkupe 10 hiljada eura vrijednu tendersku dokumentaciju i potpišu izjavu o povjerljivosti. Neophodno je da učesnik na tenderu ima iskustvo u vazdušnom saobraćaju od najmanje pet godina, posjeduje flotu od minimum deset aviona, kao i da je u prošloj godini prevezao dva miliona putnika.

Potencijalni kupci mogu formirati konzorcijum, pod uslovom da član sa većinskim udjelom ispunjava navedene kvalifikacione uslove.

Učesnik na tenderu obavezan je i da uplati depozit od 150 hiljada eura, za koji će garantovati banka sa kreditnim rejtingom najmanje BBB prema Standard end Pursu /Standarda and Poor's/.

Interesovanje za privatizaciju nacionalnog avioprevoznika pokazali su izraelski El Al, kao i aviokompanije iz Rusije, Velike Britanije i Njemačke. Za kupovinu 30 odsto udjela u Montenegro erlajnsu interesovanje je pokazala i Evropske banka za obnovu i razvoj, sa čijim predstavnicima je pregovarano dvije godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik