Mađarska Biotera kupuje većinski udjel u Panvita Ekotehu

Bez autora
Mar 21 2024

Tvrtka Biotera iz Komende prijavila je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AVK) preuzimanje tvrtke Panvita Ekoteh. Radi se o 68-postotnom udjelu, izvijestilo je Delo.

Tvrtka se bavi prikupljanjem raznih vrsta otpada.

Organski, zdravstveno opasni i neopasni otpad i prerada otpadnog jestivog ulja. Zapošljava oko 90 ljudi. Od 2019. tvrtka je u vlasništvu mađarske grupe Veolia. Biotera je u 2022. povećala prihode za osam posto, na 9,7 milijuna eura, dok je dobit skočila za 54 posto, na 1,43 milijuna eura, pokazuju poslovni podaci.

Panvita Ekoteh osnovana je 2004. godine s ciljem upravljanja bioplinskim postrojenjima. Dio je Panvita Grupe. Kako je objavilo Delo, u Panviti su pronašli strateškog partnera za bioplinska postrojenja. Tvrtka Panvita Ekoteh upravlja s tri bioplinska postrojenja i to Nemščak, Motvarjevci i Jezera.

Tvrtka je 2022. ušla u minus u teškom poslovnom okruženju. Prihodi su pali za 21 posto na 4,2 milijuna eura, što je rezultiralo gubitkom od 173.000 eura. Tvrtka je prvi put od osnutka poslovala s gubitkom. To se pripisuje niskoj potpori za rad električne energije proizvedene iz bioplinskih postrojenja. Unatoč rekordnoj preradi otpada, nisu uspjeli nadoknaditi niske cijene električne energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik