Mali akcionari pred prinudnim otkupom, šta će dalje biti sa Lukom Beograd

Bez autora
Mar 02 2023

Za sutra je zakazana sednica akcionara Luke Beograd sa samo jednom tačkom dnevnog reda: prinudni otkup akcija malih akcionara.

Metiko investment, vlasnik 93 odsto Luke, malim akcionarima daje 59,35 dinara po deonici. Za njih je to nepoštena ponuda. Izbora nemaju – kažu upućeni.

Višedecenijska saga o vlasništvu nad Lukom Beograd mogla bi u sredu da dobije epilog. Od sporne privatizacije, preko sudskih sporova i rasprodaje imovine, Luka Beograd došla je do minusa u finansijskim izveštajima. Zato male akcionare iznenađuje zahtev za prinudnim otkupom, i to po, kako kažu, neprihvatljivoj ceni.

Na Beogradskoj berzi za 18 godina poslovanja vrednost akcija Luke Beograd kretala se od 7.400 do 800 dinara, nikad nije dostigla nižu cenu od 800 dinara, bez obzira na to što je knjigovodstvena vrednost u određenim trenucima bila nula", kaže Milan Karanović, predsednik Udruženja malih akcionara Luke Beograd.

Broker Nenad Gujaničić objašnjava da na Beogradskoj berzi postoji veliki broj akcija kojima se slabo trguje. To su, kaže, tzv. nelikvidne hartije, a naša zakonska regulativa kaže da za te nelikvidne hartije – poput deonica Luke Beograd – cena na berzi nije bitna.

"Bitne su knjigovodstvena vrednost koja dolazi iz bilansa kompanije i procenjena vrednost koja se dobija procenom ovlašćenog lica. Ovde je reč da je prošle godine ponuda za preuzimanje tih akcija bila po procenjenoj vrednosti, sada se prinudni otkup akcija sprovodi po procenjenoj vrednosti i to je formalnopravno skroz u redu", dodaje Gujaničić.

Šta donosi 100 odsto vlasništva

Zakon o privrednim društvima propisuje da većinski vlasnik, koji ima najmanje 90 odsto udela, može da izvrši prinudni otkup. Tako će se kompanija na čijem je čelu, prema podacima APR-a, Milan Beko, povući sa berze i iz akcionarskog društva preći u DOO. Taj status, kažu stručnjaci, donosi i pogodnosti.

"Oni dobijaju tu nekakvu slobodu da ne moraju da se bakću sa tim raznim obavezama, kao što su objavljivanje finansijskih izveštaja, kao što su neke obaveze koje predviđa zakon o privrednim društvima za akcionarska društva, dakle može mnogo lakše da radi sa firmom šta mu je volja", navodi Gujaničić.

Kaže i da cena od 59,35 dinara po akciji i nije "ponuda" već prinudni otkup, što znači da male akcionare niko i neće pitati za cenu.

"Oni će ostati bez svojih akcija, a dobiće novac. Jedini način kako oni mogu dalje da se bore za sebe jeste da pokrenu sudski postupak i da probaju da utvrde da ova cena, procenjena vrednost akcija, nije utvrđena na pravi način, da ospore utvrđivanje vrednosti. To je njihova jedina šansa, inače će taj proces prinudnog otkupa akcija teći mimo njih, hteli to ili ne", dodaje Gujaničić.

Zemljište na atraktivnoj lokaciji

Luka Beograd je godinama vodila spor sa Gradom oko zemljišta na kom se nalazi. Viši sud je presudio da pravo korišćenja 220 hektara zemljišta ima Luka. U tom svetlu upućeni i čitaju nameru većinskog vlasnika da postane stopostotni vlasnik.

"Mislim da je za Luku Beograd sada pravi trenutak da se naplati, da se dobije najviše novca od građevinskog zemljišta zato što je, pored ostalog što se nalazi na atraktivnom mestu, još je u izgradnji i Linijski park. Samo je bilo pitanje trenutka i povoljnih zakonskih okolnosti, kao što su ove kada se neće plaćati konverzija zemljišta, neće se dati veliki novac za to, da se sve to pretvori u zemljište u izgradnji i to nije ništa novo kod nas, imate primera koliko hoćete po celoj Srbiji, pogotovo u Beogradu", ukazuje Radojka Nikolić, urednica magazina Biznis i Ekonometar.

Dodaje da je slična bila i sudbina svih velikih, privatizovanih firmi kod kojih je najznačajnije, najvrednije bilo građevinsko zemljište koje poseduju.

"Niko nije tu delatnost nastavljao, akcionari su loše prošli u svim opcijama i na kraju je na dobitku onaj koji je sačekao trenutak kada može to zemljište dobro da naplati, da ga pretvori u građevinsko zemljište, a da sve bude po zakonu", ističe Nikolićeva.  

O izmeštanju Luke Beograd odavno se govori, kao i o namerama da na ovom mestu bude izgrađen poslovno-stambeni kompleks "Grad na vodi". Da li je to i dalje plan, od Luke Beograd nismo dobili odgovor, kao ni od Grada Beograda i Ministarstva građevine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik