Monopol problem za kupce Telekoma

Bez autora
Mar 07 2011

Dva najozbiljnija kandidata za kupovinu „Telekoma Srbija“ mogli bi da imaju problema ukoliko bi postali vlasnici srpske telekomunikacione kompanije. Tačnije, moguće je da ih upravo sadašnje vlasništvo u drugim kompanijama spreči da prođu na tenderu za srpski „Telekom“. Naime, budući vlasnik mora pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora sa državom Srbijom da dobije zeleno svetlo od antimonopolske komisije. A „Telekom Austrija“ već je vlasnik ovdašnjeg „Vip mobajla“, dok „Dojče telekom“ ima većinsko vlasništvo nad „Crnogorskim telekomom“, i udeo u vlasništvu nad „Hrvatskim telekomunikacijama Mostar“. A poznato je da se prodajom „Telekoma Srbija“ prodaju i „Telekom Republike Srpske“ i „M:Tel“ iz Crne Gore, tako da se i tu javlja mogući problem koncentracije vlasništva.

Monopol problem za kupce TelekomaDva najozbiljnija kandidata za kupovinu „Telekoma Srbija“ mogli bi da imaju problema ukoliko bi postali vlasnici srpske telekomunikacione kompanije.

Tačnije, moguće je da ih upravo sadašnje vlasništvo u drugim kompanijama spreči da prođu na tenderu za srpski „Telekom“.

Naime, budući vlasnik mora pre potpisivanja kupoprodajnog ugovora sa državom Srbijom da dobije zeleno svetlo od antimonopolske komisije. A „Telekom Austrija“ već je vlasnik ovdašnjeg „Vip mobajla“, dok „Dojče telekom“ ima većinsko vlasništvo nad „Crnogorskim telekomom“, i udeo u vlasništvu nad „Hrvatskim telekomunikacijama Mostar“.

A poznato je da se prodajom „Telekoma Srbija“ prodaju i „Telekom Republike Srpske“ i „M:Tel“ iz Crne Gore, tako da se i tu javlja mogući problem koncentracije vlasništva. Takođe, ekonomski analitičari iz susedne BiH ocenjuju da bi se, u slučaju kupovine srpskog „Telekoma“, „Dojče telekom“ povukao iz vlasništva „HT Mostar“, jer ne može da ima dve licence u BiH. A Komisija za zaštitu konkurencije je odbila zahtev „Telekoma Austrija“ da po skraćenom postupku proceni da li bi bili ispunjeni dozvoljeni uslovi koncentracije kapitala ukoliko ova kompanija kupi „Telekom Srbija“.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik