Na prodaju 25 hotela ‘teških’ 500 milijuna €

Bez autora
Nov 02 2010

U hrvatskom hotelijerstvu u tijeku je do sada najmasovnija potraga za kupcima obnovljenih jadranskih hotela – prodaje se najmanje 25 mahom luksuznih, s četiri ili pet zvjezdica okićenih hotela na obali, a u optjecaju je nekoliko stotina milijuna eura, koliko se traži za njih. Iako službene informacije o tome cure na kapaljku, na godišnjem susretu hrvatskih turističkih radnika u Rovinju na svakom koraku se moglo čuti tko sve, gdje i po kojoj cijeni želi prodati neki hotel. Gotovo da bi lakše bilo nabrojiti hotelske grupacije na Jadranu koje sada ne trguju objektima nego pobrojiti sve one vlasnike koji užurbano žele izići iz hotelskog biznisa u Hrvatskoj. No, kupaca za sada – nema. Kao razloge prodaje vlasnici u neformalnom razgovoru najčešće navode spor povratak investicija u hotelijerstvu i iznimno nepovoljno makroekonomsko okruženje u kojemu posluju, a koje ne osigurava planiranu dobit.

Na prodaju 25 hotela ‘teških’ 500 milijuna €U hrvatskom hotelijerstvu u tijeku je do sada najmasovnija potraga za kupcima obnovljenih jadranskih hotela – prodaje se najmanje 25 mahom luksuznih, s četiri ili pet zvjezdica okićenih hotela na obali, a u optjecaju je nekoliko stotina milijuna eura, koliko se traži za njih.

Iako službene informacije o tome cure na kapaljku, na godišnjem susretu hrvatskih turističkih radnika u Rovinju na svakom koraku se moglo čuti tko sve, gdje i po kojoj cijeni želi prodati neki hotel.

Gotovo da bi lakše bilo nabrojiti hotelske grupacije na Jadranu koje sada ne trguju objektima nego pobrojiti sve one vlasnike koji užurbano žele izići iz hotelskog biznisa u Hrvatskoj.

No, kupaca za sada – nema.

Kao razloge prodaje vlasnici u neformalnom razgovoru najčešće navode spor povratak investicija u hotelijerstvu i iznimno nepovoljno makroekonomsko okruženje u kojemu posluju, a koje ne osigurava planiranu dobit.

Stručnjaci i konzultanti iz turističkog biznisa dodat će tome i činjenicu kako su u naše hotelijerstvo ušli mahom građevinski poduzetnici ili mešetari, računajući na brz povrat investicije i zaradu.

Kada se to nije dogodilo i nakon što su banke stegnule obruč kreditnih obveza, krenulo se u (ras)prodaju, koja za sada baš i ne daje rezultate.

Što javno, što tajno u turističkim krugovima vrte se imena tvrtki i hotela za koje se traži novi vlasnik, a koja se protežu od Cavtata do Savudrije.

Službeno su želju da pronađu kupca ili strateškog partnera već potvrdili iz “Le Meridien Lava” kod Splita i grupacije “Jadranskih luksuznih hotela” Gorana Štroka s hotelima u Dubrovniku i Rijeci.

Isto tako već cijelu godinu kupca traže i četiri hotela na Kvarneru čiji je vlasnik austrijska “Magnum Grupacija” koja prodaje obnovljene hotele s četiri zvjezdice “Bristol”, “Astoria” i “Opatija” u Opatiji, te “Apoksiomen” na Malom Lošinju.

Novog vlasnika za svoj hotel “Adriatic” u Opatiji traži i slovenski “Istrabenz”, koji prodaje i svoj hotel “Kempinski Palace” u Potrorožu u koji je uložio 100 milijuna eura.

Da ni najnovije investicije u hotelskom biznisu na Jadranu nisu vlasnicima dale očekivane rezultate i brz povrat uloženog dokazuju i spekulacije o tome kako “Vrtovi sunca” u Orašcu traže novog (su)vlasnika, baš kao i “Kempinski” u Savudriji, ali i “Novi Resort” u Novom Vinodolskom, u vlasništvu Bruna Orešara.

Kad bi ponuda za kupnju bila dobra, vlasnika bi navodno promijenila i “4 opatijska cvijeta” i hotel “Ivka” u Dubrovniku, a kada se svemu doda i činjenica da Hrvatski fond za privatizaciju i ORCO (svatko na svoj način) traže novog vlasnika “Sunčanom Hvaru”, a nakon neuspješne prodaje sada traže modele restrukturiranja i dokapitalizacije u hotelskim kućama “Podgora”, “Živogošće”, “Medena” kod Trogira i “Modra špilja” na Visu, jasno je da je velika potraga za investitorima u hotele na Jadranu u punom jeku.

Među rijetkima koji su u isto vrijeme kupili novu hotelsku akviziciju je tvrtka “BlueSun” Jake Andabaka koji je nedavno postao vlasnik hotela “Jadran” u Tučepima.

Prije tri godine Andabak je prodao dio svoje hotelske grupacije s oko sedam tisuća postelja međunarodnom investicijskom fondu i napravio dobar posao.

- Doista sam u pravom trenutku našao strateškog partnera i možda sam čak imao i sreće u tome, jer nisam ni ja sve ovo mogao predvidjeti. Poslovanje u hotelijerstvu u Hrvatskoj je teško svima, jer su poslovna klima i odnos prema turizmu takvi da se ulaganja teško i sporo vraćaju.

Jedini na Sredozemlju radimo s PDV-om od 23 posto na hranu i piće, a tečaj kune suprotan je interesima svih izvoznika, posebno turizma. Izračunali smo da je “Bluesun” grupacija u 10 godina samo na tečaju kune izgubila investiciju od šest tisuća novih hotelskih postelja!

Izvoznici s ovakvom monetarnom politikom postaju nekonkurentni i zato se investitori iz hotelijerstva kod nas povlače – ocjenjuje Andabak.

Cijene koje u ovoj prodaji traže sadašnji vlasnici, konzultanti ocjenjuju realnima s obzirom na uloženo, a drugo je pitanje jesu li sva ulaganja bila logična i opravdana.

U svakom slučaju, jesen i zima bit će u znaku potrage za kupcima hotela.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik