Na prodaju trećina Mont-era

Bez autora
Sep 27 2010

Savjet za privatizaciju raspisao je danas tender za prodaju 30 odsto akcija nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajnsa (MA). Zainteresovani za kupovinu 30 odsto ili oko 870,18 hiljada akcija MA, ponude mogu dostavljati do 15. decembra. Iz Tenderske komisije objašnjeno je da će ugovor o prodaji 30% akcijskog kapitala predvidjeti pravo upravljanja kupca, odnosno mogućnost njegovog odlučujućeg uticaja na sastav, rad i odlučivanje uprave crnogorske kompanije. Ugovor će podrazumijevati i pravo kupca da, nakon dvije godine od sticanja udjela od 30% i ispunjenja investicionih i drugih obaveza, kupi dodatne dionice MA čiji je vlasnik država, čime bi stekao većinsko vlasništvo. Tenderskom dokumentacijom predviđa se i mogućnost formiranja javno-privatnog partnerstva sa Javnim preduzećem Aerodromi Crne Gore kroz dugoročni sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji...

Na prodaju trećina Mont-eraSavjet za privatizaciju raspisao je danas tender za prodaju 30 odsto akcija nacionalnog avioprevoznika Montenegro erlajnsa (MA).

Zainteresovani za kupovinu 30 odsto ili oko 870,18 hiljada akcija MA, ponude mogu dostavljati do 15. decembra.

Iz Tenderske komisije objašnjeno je da će ugovor o prodaji 30% akcijskog kapitala predvidjeti pravo upravljanja kupca, odnosno mogućnost njegovog odlučujućeg uticaja na sastav, rad i odlučivanje uprave crnogorske kompanije. Ugovor će podrazumijevati i pravo kupca da, nakon dvije godine od sticanja udjela od 30% i ispunjenja investicionih i drugih obaveza, kupi dodatne dionice MA čiji je vlasnik država, čime bi stekao većinsko vlasništvo.

Tenderskom dokumentacijom predviđa se i mogućnost formiranja javno-privatnog partnerstva sa Javnim preduzećem Aerodromi Crne Gore kroz dugoročni sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

Učešće na tenderu biće omogućeno zainteresovanima koji su otkupili tendersku dokumentaciju, koja košta 10 hiljada eura, i potpiše izjavu o povjerljivosti.

Montenegroerlajnz je u vlasništvu države Crne Gore. Nominalna vrijednost kompanije je 25,7 miliona eura, a vrijednost pojedinačne akcije 8,85 eura.

Prema podacima sa zvaničnog sajta - www.montenegroairlines.com - kompanija posjeduje pet aviona tipa "foker 100" i tri aviona "enbrajer 195". Iz Podgorice i Tivta leti za 15 odredišta u regionu i Evropi.

Tender je otvoren do 15. decembra, a zainteresovani ponuđači moraju da imaju iskustvo od namjanje pet godina, flotu od najmanje 10 aviona i dva miliona putnika prevezenih u prošloj godini. Navedeno je da su interesovanje za privatizaciju nacionalnog avioprevoznika pokazali izraelski El Al, kao i aviokompanije iz Rusije, Velike Britanije i Njemačke. Za kupovinu 30 odsto udjela u Montenegro erlajnsu interesovanje je pokazala i Evropske banka za obnovu i razvoj, sa čijim predstavnicima je pregovarano dvije godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik